Kamil S. Sikora   | 
, 
aktualizacja

Lepiej uważaj. W takiej formie działa jak trucizna

21

Chociaż są zdrowe i odżywcze, to w niektórych przypadkach mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu. Dowiedz się, jak uniknąć zatrucia tymi popularnymi produktami.

Lepiej uważaj. W takiej formie działa jak trucizna
Rabarbar ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych (Licencjodawca, JOSEPH_DeSCIOSE)

Rabarbar

Rabarbar doskonale sprawdza się w kuchni jako składnik kompotu, konfitury i dżemu oraz dodatek do domowych wypieków czy dań mięsnych. Poza tym jego łodyga jest bogatym źródłem wapnia i przeciwutleniaczy.

Warto jednak pamiętać, że liście i korzenie tej rośliny nie nadają się do jedzenia.

Mają w sobie toksyczny kwas szczawiowy, którego nawet niewielkie ilości mogą powodować ogólne osłabienie organizmu, wymioty i nudności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasola

Fasola jest bogatym źródłem roślinnego białka i cennych związków mineralnych. Doskonale sprawdza się diecie wegetarian jako zamiennik produktów mięsnych. Jak się niestety okazuje, w tej roślinie strączkowej znajdziemy również fazynę, która może zaburz prawidłową pracę jelit i może doprowadzić do zatrucia organizmu.

Żeby zneutralizować działanie tej szkodliwej substancji, fasolę należy spożywać w wersji gotowanej. Wcześniej ziarna powinno się wymoczyć przez co najmniej pięć godzin, a po tym czasie wymienić wodę i do gotowania użyć świeżej.

Leśne grzyby

Ne tylko trujące grzyby mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Jadalne leśne przysmaki, które są przechowywane w foliowych torebkach lub zbyt długo znajdują się w wiaderku, są narażone na działanie bakterii.

Obecna w nich cholina pod wpływem rozwijających się drobnoustrojów przeistacza się w trujący alkaloid, który znajdziemy również w czerwonych muchomorach. Warto również pamiętać o tym, żeby grzybów nie przechowywać dłużej niż 24 godziny w lodówce, dokładnie je myć, poddawać odpowiedniej obróbce termicznej i nie spożywać razem z alkoholem.

Czarny bez

Owoce czarnego bzu wykazują właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwutleniające. Podnoszą odporność naszego organizmu na infekcje i dostarczają nam odpowiednie ilości wapnia, magnezu, potasu, kwasu foliowego i białka.

Niestety surowe owoce mają w sobie sambunigrynę. Ten glikozyd cyjanogenny wywołuje takie dolegliwości jak nudności wymioty, osłabienie organizmu i duszności. Na szczęście podczas obróbki cieplnej, kiedy przygotowujemy sok z bzu, możemy pozbyć się tej niebezpiecznej substancji. Żeby uniknąć niepożądanych skutków zdrowotnych, należy pamiętać o pasteryzacji na gorąco.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Prosta krzyżówka z wiedzy ogólnej. Jak sobie poradzisz?
Byli przekonani, że 456P/PANSTARRS to planetoida. To znacznie rzadszy obiekt
Wyniki Lotto 04.12.2024 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
W Toruniu utworzył się wielki korek. Wszystko przez tego kierowcę na torach
Tragiczny los dzieci w trakcie wojny. Ukraina apeluje o pomoc
Tragedia na Wyspach Kanaryjskich. Turystka przejechana przez quada podczas opalania
Niemcy wyślą żołnierzy do Ukrainy? Scholz stanowczo odpowiada
Wymusili na Ukraince zmianę stroju. Trudno uwierzyć, co reklamowała
Sąd zdecydował o przyszłości Breivika. Nie zostanie warunkowo zwolniony
Aktywistka Ostatniego Pokolenia w ogniu krytyki. "Wszyscy jesteśmy ludźmi"
Jest decyzja sądu ws. współpracownika "Buddy"
"Będę tutaj do końca". Polak dostarcza samochody na front w Ukrainie
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić