Obniża cholesterol i trójglicerydy. Wypij łyżkę przed posiłkiem

Chociaż najczęściej używa się go ze względów smakowych, jako dodatek kulinarny do sosów mięsnych czy sałatek, to okazuje się, że ocet balsamiczny może wspierać nasze zdrowie. W tym celu najlepiej pić go przed lub po posiłku.

Balsamic Vinegar in a Teaspoon
Balsamic Vinegar in a Teaspoon
Michelle Lee Photography
background, balsamic, close up, grey, isolated, macro, nobodyJakie właściwości ma ocet balsamiczny?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Michelle Lee Arnold

Podczas produkcji octu balsamicznego zagęszczony moszcz winogronowy wlewa się do drewnianych beczek, gdzie ulega fermentacji. Ciecz leżakuje w ten sposób i dojrzewa nawet przez kilka lat.

Tradycyjny i oryginalny ocet ma gęstą konsystencję, prawie całkowicie czarną barwę i słodko-kwaśny smak.

Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"

Najczęściej wytwarzany jest z czerwonej odmiany winogron Lambrusco lub białej Trebbiano. Od czasów średniowiecza powstaje we Włoszech w regionie Emilia-Romania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ze względu na swój charakterystyczny smak doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa, gotowanych i grillowanych warzyw, potraw z ryżu i makaronu, dań rybnych, warzywnych i owocowych sałatek oraz sosów, serów i deserów.

Po ocet balsamiczny warto sięgać nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale również z powodu wielu prozdrowotnych właściwości.

Dzięki obecności przeciwutleniaczy redukuje nadmiar wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny, zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu.

Zawiera również cenne związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Ocet balsamiczny działa również antybakteryjnie i antyseptycznie, a także pomaga wyregulować stężenie cukru we krwi i obniżyć zbyt wysoką wartość ciśnienia tętniczego.

Ponadto przyczynia się do zmniejszenia wysokiego poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Usprawnia również pracę układu immunologicznego i wpływa korzystnie na trawienie.

Żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania octu balsamicznego, najlepiej wybrać produkt pozbawiony substancji konserwujących i sztucznych barwników.

1-2 łyżki octu balsamicznego można spożyć bez rozcieńczenia lub wypić, rozrabiając go w szklance wody.

Możemy go pić zarówno rano przed spożyciem pierwszego posiłku, jak i po zjedzeniu tłustej i ciężkostrawnej potrawy.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?