Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Obniża cholesterol i trójglicerydy. Wypij łyżkę przed posiłkiem

15

Chociaż najczęściej używa się go ze względów smakowych, jako dodatek kulinarny do sosów mięsnych czy sałatek, to okazuje się, że ocet balsamiczny może wspierać nasze zdrowie. W tym celu najlepiej pić go przed lub po posiłku.

Obniża cholesterol i trójglicerydy. Wypij łyżkę przed posiłkiem
Jakie właściwości ma ocet balsamiczny? (Licencjodawca, Michelle Lee Arnold)

Podczas produkcji octu balsamicznego zagęszczony moszcz winogronowy wlewa się do drewnianych beczek, gdzie ulega fermentacji. Ciecz leżakuje w ten sposób i dojrzewa nawet przez kilka lat.

Tradycyjny i oryginalny ocet ma gęstą konsystencję, prawie całkowicie czarną barwę i słodko-kwaśny smak.

Najczęściej wytwarzany jest z czerwonej odmiany winogron Lambrusco lub białej Trebbiano. Od czasów średniowiecza powstaje we Włoszech w regionie Emilia-Romania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zdrowotne właściwości grzybów. Wymiatają cholesterol z organizmu

Ze względu na swój charakterystyczny smak doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa, gotowanych i grillowanych warzyw, potraw z ryżu i makaronu, dań rybnych, warzywnych i owocowych sałatek oraz sosów, serów i deserów.

Po ocet balsamiczny warto sięgać nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale również z powodu wielu prozdrowotnych właściwości.

Dzięki obecności przeciwutleniaczy redukuje nadmiar wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny, zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu.

Zawiera również cenne związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Ocet balsamiczny działa również antybakteryjnie i antyseptycznie, a także pomaga wyregulować stężenie cukru we krwi i obniżyć zbyt wysoką wartość ciśnienia tętniczego.

Ponadto przyczynia się do zmniejszenia wysokiego poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Usprawnia również pracę układu immunologicznego i wpływa korzystnie na trawienie.

Żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania octu balsamicznego, najlepiej wybrać produkt pozbawiony substancji konserwujących i sztucznych barwników.

1-2 łyżki octu balsamicznego można spożyć bez rozcieńczenia lub wypić, rozrabiając go w szklance wody.

Możemy go pić zarówno rano przed spożyciem pierwszego posiłku, jak i po zjedzeniu tłustej i ciężkostrawnej potrawy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić