Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Ma więcej witaminy C niż cytryna. Hamuje rozwój komórek rakowych

16

Chińczycy uważają, że to owoc szczęścia. Ma więcej witaminy C niż cytryna, a jednak Polacy wciąż nie przekonali się do pomelo, którego smak przypomina połączenie grejpfruta i pomarańczy. Co ciekawe, ten smaczny owoc ma też cenne właściwości zdrowotne.

Ma więcej witaminy C niż cytryna. Hamuje rozwój komórek rakowych
Jakie właściwości ma pomelo? (Licencjodawca, akova)

Pomelo w profilaktyce przeciwnowotworowej

Ten owoc to bogactwo przeciwutleniaczy, które chronią komórki naszego ciała przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Co więcej - naringenina i naringina według niektórych doniesień są w stanie odwrócić uszkodzenia, które już zostały spowodowane.

Obecność bioflawonoidów znajdujących się w skórce oraz białej błonie pomiędzy cząsteczkami owocu sprawia, jest równie cenna. Uważa się bowiem, że związki te są w stanie hamować rozwój komórek rakowych w organizmie, dlatego warto jeść nie tylko owoce, ale i gorzkie błony pomelo.

W tym cennym owocu znajdziemy również likopen słynący ze swoich właściwości przeciwzapalnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo dla osób na diecie

Po pomelo bez wyrzutów sumienia mogą sięgać osoby chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów, gdyż w 100 gramach tego owocu znajdziemy jedynie 40 kalorii. W dodatku nie zawiera on ani grama tłuszczu a w 88 proc. składa się z wody. Ale to dopiero początek jego odchudzających właściwości.

Regularne jedzenie pomelo przyspiesza perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami, co nie tylko zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ale też pomaga pozbyć się z jelit zalegających złogów pokarmowych.

W dodatku pomelo zawiera enzymy, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Znajdziemy w nim również błonnik i białko. Najlepiej, by pomelo konsumować na czczo lub przed posiłkiem, dzięki czemu zwiększymy uczucie sytości.

Na pomelo powinny jednak uważać osoby z niedociśnieniem, gdyż owoc ten pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Nie jest on również wskazany dla pacjentów z chorobami nerek oraz wątroby ze względu na wysoką zawartość witaminy C i potasu.

Dlatego, zanim włączysz na stałe ten owoc do codziennego jadłospisu, warto, żebyś skonsultował to ze swoim lekarzem.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić