Kamil S. Sikora| 

Najgorsze śniadanie. Podnosi cukier, tuczy, a Polacy się zajadają

45

Nie bez powodu śniadanie bardzo często jest określane jako najważniejszy posiłek dnia. Jego pomijanie wpływa niekorzystnie zarówno na nasze samopoczucie, jak i na kondycję zdrowotną. Zanim jednak przygotujesz swój pierwszy posiłek, dowiedz się, czego unikać. Niestety, te dwa zdradliwe produkty są uwielbiane przez Polaków.

Najgorsze śniadanie. Podnosi cukier, tuczy, a Polacy się zajadają
Pieczywo tostowe to szkodliwy wybór - zwłaszcza na śniadanie (Licencjodawca, Petra Urbath / EyeEm)

Śniadanie powinno być tak skomponowane, żeby dodać nam energii niezbędnej do działania, pobudzić naszą koncentrację, poprawić samopoczucie o poranku, czyli generalnie zapewnić nam prawidłowe funkcjonowanie w ciągu dnia. Niestety, wielu Polaków, nie zdając sobie z konsekwencji zdrowotnych, pomija ten bardzo ważny posiłek. Inni zaś, przygotowując go, sięgają po produkty, których nie wolno jeść z rana.

Pieczywo tostowe

Tost na śniadanie? Wiele osób dokonuje takiego wyboru. Eksperci żywieniowi ostrzegają jednak przed rozpoczynaniem dnia od jedzenia białego pieczywa tostowego. Znajdziemy w nim związki chemiczne, mające na celu polepszenie zapachu, smaku i wyglądu produktu oraz przedłużenie jego daty przydatności do spożycia. Poza tym, tego rodzaju pieczywo bardzo często jest bogate w tłuszcze trans, cukier i puste kalorie. Sięgając po nie, narażamy się na rozwój nadwagi, otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie

Pieczywo tostowe wyprodukowane na bazie mąki pszennej nie przedstawia praktycznie żadnych właściwości odżywczych. Zjedzenie kilku takich tostów na śniadanie może wywołać uczucie senności i zmęczenia, a także sprawić, że szybko znowu zrobimy się głodni. Zdrowszym zamiennikiem wysokoprzetworzonego białego pieczywa jest produkt pełnoziarnisty, bogaty w błonnik pokarmowy oraz cenne witaminy i minerały.

Płatki śniadaniowe

Wielu Polaków w godzinach porannych sięga również po płatki śniadaniowe. Myślimy, że to lekki, a zarazem pożywny wybór. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że bardzo często ten pozornie zdrowy produkt zawiera znaczne ilości cukrów prostych, przez co na krótko pozostawia uczucie sytości i sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie przygotowanie śniadania składającego się z owsianki z dodatkiem orzechów, nasion i świeżych owoców.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić