Bosacka radzi, jak mrozić chleb. Wszyscy popełniamy ten sam błąd

W dobie galopującej inflacji każdy sposób na niemarnowanie żywności jest dobry. Także pieczywo drożeje w zastraszającym tempie. Bywa, że możemy napotkać promocje, jednak one zazwyczaj dotyczą zakupów powyżej jednej sztuki. Jeśli nie damy rady w krótkim czasie spożyć pieczywa - możemy je zamrozić. Katarzyna Bosacka radzi, jak to zrobić.

Dwie rzeczy wystarczą, aby pieczywo mogło być przechowywane w zamrażalce przez kilka miesięcyDwie rzeczy wystarczą, aby pieczywo mogło być przechowywane w zamrażalce przez kilka miesięcy
Źródło zdjęć: © AKPA, Pixabay

Katarzyna Bosacka, propagatorka zdrowego żywienia i autorka bloga "Wiem co jem" na co dzień dzieli się poradami na temat oszczędności w kuchni. Najlepszym dowodem na to jest jej najnowsza książka 'Obiad za mniej, niż pięć złotych na osobę". W jednym z filmików Bosacka podzieliła się radami odnośnie mrożenia pieczywa.

Wszyscy popełniamy jeden błąd

Podstawowym błędem, na który zwraca uwagę dziennikarka, jest pakowanie pieczywa w tzw. siatkę zrywkę. Ta plastikowa siatka, jak sama nazwa wskazuje, bardzo szybko się "zrywa". Wówczas temperatura dociera do pieczywa, które zostaje "porażone mrozem" i na dłuższą metę jest po prostu niesmaczne.

Dwa kroki do skutecznego mrożenia

Żebyśmy mogli w naszym zamrażalniku przechowywać pieczywo nawet przez długie miesiące, powinniśmy je szczelnie owinąć papierem do pieczenia. Następnie możemy je włożyć do foliowej torebki, ale najlepiej, żeby była to torebka strunowa, z której przed zamknięciem usuniemy powietrze poprzez szczelne dociśnięcie wolnej przestrzeni.

Warto pamiętać o tym, że jak tylko napoczniemy bochenek to w ciągu 24 godzin powinniśmy go skroić na kromki, które następnie zamrozimy. W przeciwnym razie nada się on tylko na grzanki do zupy lub tosty. Kromki z zamrażalnika wyjmujemy dopiero, jak będą solidnie zmrożone.

Wyjęte z zamrażalnika pieczywo powinniśmy pozostawić do rozmrożenia. Możemy je też od razu wstawić do tostera. Co ciekawe - pieczywo zamrożone niemal od razu po rozkrojeniu smakuje lepiej, niż pieczywo dwudniowe!

Wbrew obiegowym opiniom, mrozić możemy także pieczywo opiekane, czyli takie, które najczęściej kupujemy w supermarketach i dyskontach. Zdaniem technologów żywności taki proces jest całkowicie bezpieczny.

Gdzie największe wzrosty cen? "Drożeje właściwie wszystko"

Wybrane dla Ciebie
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor