Najgorszy dodatek do chleba. Może prowadzić do miażdżycy i zawału

Na sklepowych półkach znajdziemy dwa rodzaje margaryn, miękkie i twarde. Te drugie nadają się tylko do pieczenia i nigdy nie powinny być wykorzystywane do smarowania chleba czy bułek. Dowiedz się, dlaczego lepiej zrezygnować z takiej margaryny podczas robienia kanapek.

Butter Close Up
"Nothing but butter, up close."
carrollphoto
"Margarine, Bin/tub, Block, Breakfast, Butter, Cholesterol, Close-up, Container, Cream, Dairy Product, Fat, Food, Food And Drink, Food And Drink Industry, Freshness, Fruit, Gourmet, Groceries, Indulgence, Ingredient, Lard, Macro, Morning, Objects/Equipment", Refreshment, Seasoning, Smooth, Spread, Sticky, Sweet Food, Unhealthy Eating, Vegetable, White, Yellow, churned, orgainic, parkayMargaryna to najgorszy dodatek do chleba
Źródło zdjęć: © Getty Images | Christian Carroll

argaryna to popularny produkt spożywczy, który stanowi alternatywę dla masła. Znajdziemy w niej takie substancje jak tłuszcze roślinne, mleko, wodę, barwniki, ulepszacze smaku i lecytynę. Niektóre margaryny zawierają znaczne ilości kwasów tłuszczowych trans, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając jednocześnie stężenie dobrego cholesterolu HDL. Zaburzenie gospodarki lipidowej zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Ilość szkodliwych tłuszczów zawartych w margarynie jest uzależniona od procesu produkcyjnego.

W sklepach spożywczych możemy znaleźć margaryny miękkie i margaryny twarde. Margaryna miękką, najczęściej sprzedawana w plastikowych opakowaniach jest utwardzona metodą enzymatyczną, przez co ma niską zawartość tłuszczów trans. Z kolei przy produkcji margaryn twardych (w kostkach) wykorzystuje się proces uwodornienia olejów, co sprawia, że te produkty są bogate w te niebezpieczne kwasy tłuszczowe.

Z tego względu margaryna w kostce nie powinna być używana do smarowania pieczywa, a tylko i wyłącznie do pieczenia. Najlepiej wybierać produkty, które na mają opakowaniu informację dotyczącą obecności tłuszczów trans. Najzdrowsze margaryny to takie, które w 100 gramach swojej masy zawierają mniej niż 1 gram izomerów trans.

Warto również pamiętać, że margaryna jest produktem wysokokalorycznym, dlatego osoby borykające się nadwagą i otyłością powinny do minimum ograniczyć jej spożywanie. Jeśli koniecznie chcemy używać w naszej kuchni margaryny, powinniśmy wybrać tę, która ma w sobie jak najwięcej jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega 6). Te zdrowe tłuszcze blokują wchłanianie cholesterolu do naszego organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?