Kamil S. Sikora| 

Najgorszy dodatek do chleba. Może prowadzić do miażdżycy i zawału

110

Na sklepowych półkach znajdziemy dwa rodzaje margaryn, miękkie i twarde. Te drugie nadają się tylko do pieczenia i nigdy nie powinny być wykorzystywane do smarowania chleba czy bułek. Dowiedz się, dlaczego lepiej zrezygnować z takiej margaryny podczas robienia kanapek.

Najgorszy dodatek do chleba. Może prowadzić do miażdżycy i zawału
Margaryna to najgorszy dodatek do chleba (Getty Images, Christian Carroll)

argaryna to popularny produkt spożywczy, który stanowi alternatywę dla masła. Znajdziemy w niej takie substancje jak tłuszcze roślinne, mleko, wodę, barwniki, ulepszacze smaku i lecytynę. Niektóre margaryny zawierają znaczne ilości kwasów tłuszczowych trans, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając jednocześnie stężenie dobrego cholesterolu HDL. Zaburzenie gospodarki lipidowej zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Ilość szkodliwych tłuszczów zawartych w margarynie jest uzależniona od procesu produkcyjnego.

W sklepach spożywczych możemy znaleźć margaryny miękkie i margaryny twarde. Margaryna miękką, najczęściej sprzedawana w plastikowych opakowaniach jest utwardzona metodą enzymatyczną, przez co ma niską zawartość tłuszczów trans. Z kolei przy produkcji margaryn twardych (w kostkach) wykorzystuje się proces uwodornienia olejów, co sprawia, że te produkty są bogate w te niebezpieczne kwasy tłuszczowe.

Z tego względu margaryna w kostce nie powinna być używana do smarowania pieczywa, a tylko i wyłącznie do pieczenia. Najlepiej wybierać produkty, które na mają opakowaniu informację dotyczącą obecności tłuszczów trans. Najzdrowsze margaryny to takie, które w 100 gramach swojej masy zawierają mniej niż 1 gram izomerów trans.

Warto również pamiętać, że margaryna jest produktem wysokokalorycznym, dlatego osoby borykające się nadwagą i otyłością powinny do minimum ograniczyć jej spożywanie. Jeśli koniecznie chcemy używać w naszej kuchni margaryny, powinniśmy wybrać tę, która ma w sobie jak najwięcej jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega 6). Te zdrowe tłuszcze blokują wchłanianie cholesterolu do naszego organizmu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić