Najgorszy dodatek do chleba. Może prowadzić do miażdżycy i zawału

Na sklepowych półkach znajdziemy dwa rodzaje margaryn, miękkie i twarde. Te drugie nadają się tylko do pieczenia i nigdy nie powinny być wykorzystywane do smarowania chleba czy bułek. Dowiedz się, dlaczego lepiej zrezygnować z takiej margaryny podczas robienia kanapek.

Butter Close Up
"Nothing but butter, up close."
carrollphoto
"Margarine, Bin/tub, Block, Breakfast, Butter, Cholesterol, Close-up, Container, Cream, Dairy Product, Fat, Food, Food And Drink, Food And Drink Industry, Freshness, Fruit, Gourmet, Groceries, Indulgence, Ingredient, Lard, Macro, Morning, Objects/Equipment", Refreshment, Seasoning, Smooth, Spread, Sticky, Sweet Food, Unhealthy Eating, Vegetable, White, Yellow, churned, orgainic, parkayMargaryna to najgorszy dodatek do chleba
Źródło zdjęć: © Getty Images | Christian Carroll

argaryna to popularny produkt spożywczy, który stanowi alternatywę dla masła. Znajdziemy w niej takie substancje jak tłuszcze roślinne, mleko, wodę, barwniki, ulepszacze smaku i lecytynę. Niektóre margaryny zawierają znaczne ilości kwasów tłuszczowych trans, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając jednocześnie stężenie dobrego cholesterolu HDL. Zaburzenie gospodarki lipidowej zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Ilość szkodliwych tłuszczów zawartych w margarynie jest uzależniona od procesu produkcyjnego.

W sklepach spożywczych możemy znaleźć margaryny miękkie i margaryny twarde. Margaryna miękką, najczęściej sprzedawana w plastikowych opakowaniach jest utwardzona metodą enzymatyczną, przez co ma niską zawartość tłuszczów trans. Z kolei przy produkcji margaryn twardych (w kostkach) wykorzystuje się proces uwodornienia olejów, co sprawia, że te produkty są bogate w te niebezpieczne kwasy tłuszczowe.

Z tego względu margaryna w kostce nie powinna być używana do smarowania pieczywa, a tylko i wyłącznie do pieczenia. Najlepiej wybierać produkty, które na mają opakowaniu informację dotyczącą obecności tłuszczów trans. Najzdrowsze margaryny to takie, które w 100 gramach swojej masy zawierają mniej niż 1 gram izomerów trans.

Warto również pamiętać, że margaryna jest produktem wysokokalorycznym, dlatego osoby borykające się nadwagą i otyłością powinny do minimum ograniczyć jej spożywanie. Jeśli koniecznie chcemy używać w naszej kuchni margaryny, powinniśmy wybrać tę, która ma w sobie jak najwięcej jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega 6). Te zdrowe tłuszcze blokują wchłanianie cholesterolu do naszego organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Groził prezydentowi Nawrockiemu. Odwiedzili sąsiadów Patryka W.
Groził prezydentowi Nawrockiemu. Odwiedzili sąsiadów Patryka W.
Agresor pobił nastolatka. Wszystko się nagrało
Agresor pobił nastolatka. Wszystko się nagrało
Zupa kebabowa. Prosty przepis na aromatyczne danie na chłodne dni
Zupa kebabowa. Prosty przepis na aromatyczne danie na chłodne dni
Kto stoi za aktami dywersji na kolei? Ustalono obywatelstwo sprawców
Kto stoi za aktami dywersji na kolei? Ustalono obywatelstwo sprawców
Zaginął w Niemczech w tajemniczych okolicznościach. Szuka go policja
Zaginął w Niemczech w tajemniczych okolicznościach. Szuka go policja
Jak zrobić gulasz z boczniaków? Najłatwiejszy przepis
Jak zrobić gulasz z boczniaków? Najłatwiejszy przepis
Zginęło 70 Nepalczyków. Walczyli w armii Putina
Zginęło 70 Nepalczyków. Walczyli w armii Putina
Nie chcą czekać na mróz. Zakopane włącza "fabryki śniegu"
Nie chcą czekać na mróz. Zakopane włącza "fabryki śniegu"
Rozmowy w Stambule. Kreml wydał oświadczenie
Rozmowy w Stambule. Kreml wydał oświadczenie
Kuriozalne sceny w kościele. Policja wyniosła trumnę z ciałem
Kuriozalne sceny w kościele. Policja wyniosła trumnę z ciałem
Włodzimierz Czarzasty nowym marszałkiem Sejmu
Włodzimierz Czarzasty nowym marszałkiem Sejmu
Sensacyjne odkrycie w Szczecinie. Tajemnice XIII wieku
Sensacyjne odkrycie w Szczecinie. Tajemnice XIII wieku