Kamil S. Sikora| 

Najgorszy dodatek do zupy. Niestety Polacy uwielbiają

106

Zupy potrafią być nie tylko sycące, ale też dostarczają nam wielu cennych substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Niestety niektóre dodatki mogą sprawić, że zdrowe danie nie tylko straci swoje właściwości, ale może stać się wręcz szkodliwe dla naszego organizmu.

Najgorszy dodatek do zupy. Niestety Polacy uwielbiają
kostki rosolowe (Getty Images, 2022 Getty Images)

Domowa zupa to znacznie lepszy wybór niż produkt instant. Takie danie rozgrzewa, syci i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Pomidorowa, ogórkowa, rosół, barszcz czerwony, jarzynowa – to ulubione zupy Polaków. Niestety, mieszkańcy kraju nad Wisłą bardzo chętnie ‘’ulepszają’’ te dania, dodając do nich składniki, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie. O jakie chodzi?

Jednym z nich jest śmietana, która chociaż posiada pewne właściwości prozdrowotne, powinna być spożywana z umiarem. Znajdziemy w niej nie tylko sporą ilość kalorii, ale też tłuszcze nasycone. To właśnie one, gdy są w nadmiarze obecne w naszym codziennym jadłospisie, mogą zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej mózgu czy zawału serca.

Do zup lepiej nie dodawać również kostek bulionowych czy gotowych bulionów, w których mogą ukrywać się nie tylko takie składniki jak sól czy cukier, ale też glutaminian sodyu konserwanty czy sztuczne barwniki. Zanim wybierzemy taki produkt, warto uważnie przeczytać jego skład, a najlepiej postawić na naturalne przyprawy i warzywa, które doskonale podkręcą smak zupy.

Kolejnym dodatkiem jest kiełbasa, boczek czy parówki – zwłaszcza jeśli te produkty są bardzo niskiej jakości. Tłuszcz, sztuczne dodatki, często niewielkie ilości mięsa, sól – takie połączenie może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Wysokoprzetworzona żywność zwiększa ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, m.in. raka, cukrzycy czy nadciśnienia. Stała obecność czerwonego mięsa w diecie przyczynia się też do wzrostu cholesterolu we krwi, a stąd już krótka droga do miażdżycy. Jedzenie takich produktów powinny też ograniczyć osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów, gdyż znajdziemy w nich sporo kalorii.

Zamiast białego ryżu oraz makaronu pszennego lepiej postawić na produkty pełnoziarniste – brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron czy grzanki, które zapewnią nam uczucie sytości na dłużej. W dodatku są cennym źródłem białka, cennych węglowodanów i błonnika, który będzie wspomagał pracę naszych jelit.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić