Kamil S. Sikora| 

Najgorszy wybór na śniadanie. Krótka droga do cukrzycy i nadwagi

19

Nie bez powodu śniadanie jest uważane z najważniejszy posiłek dnia. To, co jemy zaraz po przebudzeniu wpływa zarówno na nasze samopoczucie w ciągu dnia, jak i naszą kondycję zdrowotną. Zdaniem ekspertów żywieniowych rano nie powinniśmy sięgać po żywność bogatą w cukier. Dowiedz się, jakich produktów powinniśmy unikać.

Najgorszy wybór na śniadanie. Krótka droga do cukrzycy i nadwagi
Jakich produktów nie jeść na śniadanie? (Licencjodawca, Luis Diaz Devesa)

Białe pieczywo

Wyroby piekarnicze wyprodukowane na bazie białej mąki szybko podnoszą stężenie glukozy w krwiobiegu, po czym powodują jej nagły spadek. Tego rodzaju żywność wywołuje wahania poziomu insuliny i sprawia, że czujemy się senni i zmęczeni. Zamiast jeść na śniadanie białe pieczywo i słodkie drożdżówki, zdecydowanie lepiej sięgnąć po produkty pełnoziarniste.

Płatki z mlekiem

Wiele osób uważa, że jedzenie płatków śniadaniowych jest dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Niestety w większości tych produktów znajdziemy cukier, substancje słodzące, sztuczne barwniki i konserwanty. Chcąc uniknąć niebezpiecznych skoków glukozy we krwi, warto wybierać płatki mający najprostszy skład lub sięgnąć po ich zdrowsze zamienniki - płatki owsiane, ryżowe, gryczane lub jaglane.

Gotowe dania

Wysokoprzetworzona żywność powinna zniknąć raz na zawsze z naszego codziennego jadłospisu. Dotyczy to zwłaszcza pierwszego posiłku w ciągu dnia. Gotowe kanapki czy sałatki dostarczą nam znaczne ilości cukru, soli, niezdrowych tłuszczów i szkodliwych chemicznych substancji.

Napoje słodzone

Jeżeli chcemy rozpocząć dzień od soku, powinien to być napój przyrządzony ze świeżych owoców. Wiele tego rodzaju produktów pochodzących ze sklepu ma w sobie sporo cukrów i sztucznych słodzików. Jeśli natomiast naszym porannym rytuałem jest wypicie kawy czy herbaty, lepiej wzbogacić ich smak łyżeczką naturalnego miodu, zamiast dodawać do nich cukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Które pieczywo jest najzdrowsze?

Jogurty owocowe

Zanim rano sięgniemy po jogurt z dodatkiem naszych ulubionych owoców, lepiej przeczytajmy skład tego produktu znajdujący się na opakowaniu. Jeśli znajdziemy w nim substancje konserwujące, słodziki i znaczne ilości cukru, to dobrym pomysłem będzie zastąpienie go jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić