Dominika Najda| 
aktualizacja 

Najlepszy dla serca. Zbija ciśnienie, chroni przed miażdżycą

5

Głóg od tysiącleci znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem witaminy C, a także wzmacnia serce. Nalewka z głogu świetnie sprawdzi się jako środek o działaniu leczniczym, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane.

Najlepszy dla serca. Zbija ciśnienie, chroni przed miażdżycą
Głóg to witaminowa bomba, która pomaga na wiele dolegliwości (Licencjodawca, niuniu)

Zalety zdrowotne głogu

Nalewka z kwiatów głogu pozytywnie wpłynie na serce i układ krążenia, a także wzmocni osłabiony organizm. Dzięki leczniczemu działaniu wspomaga krążenie krwi, obniża ciśnienie, koi nerwy i ból głowy. Sprawdzi się też jako środek odkażający.

Głóg to świetne lekarstwo przeciwko objawom i powikłaniom miażdżycy. Związki zawarte w kwiatach mają szereg właściwości zdrowotnych – działają rozkurczowo, zwiększają przepływ krwi, stabilizują serce, a także obniżające wysokie ciśnienie tętnicze.

Głóg nie tylko wzmacnia serce i łagodzi objawy miażdżycy, ale sprawdzi się moczopędnie i złagodzi objawy alergii. Warto po niego sięgać również w celu łagodzenia bólu głowy, na trawienie i podczas menopauzy, by zredukować uciążliwe dolegliwości.

Jak przygotować nalewkę głogową?

W kwiatostanach głogu znajdziemy całą masę antyoksydacyjnych flawonoidów, aminokwasów, kwasów fenolowych, fitosteroli, garbników oraz triterpenów. Warto więc skusić się na przygotowanie nalewki.

Będziemy potrzebować około 1,25 l wódki, 250 ml miodu oraz 1,5-litrowy słoik kwiatów lub kwiatostanów głogu. Ze słodkiego dodatku można zrezygnować, ale miód również ma wiele właściwości zdrowotnych, a do tego poprawi smak nalewki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Trująca roślina do złudzenia przypomina rukolę. Sprawdź, jak ją rozpoznać

Słoik z głogiem należy zalać litrem wódki, a następnie odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Jednocześnie resztę wódki połączyć z miodem i dokładnie zmieszać w kąpieli wodnej. Po dwóch tygodniach do słoika dodajemy miód i znów odstawiamy na czternaście dni.

Po miesiącu odcedź płyn i przefiltruj, a następnie przelej do butelki. Miksturę odstaw do dojrzewania na przynajmniej trzy miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Zaleca się przyjmowanie dwóch łyżek dziennie wieczorem.

Głogówka nie dla wszystkich

Osoby z ciężkimi chorobami serca powinny skonsultować przyjmowanie nalewki głogowej z lekarzem. Z oczywistych przyczyn mikstura nie jest zalecana dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersiom.

Pacjenci przyjmujący leki również powinni zrezygnować z nalewki – środki mogą wejść w niepożądane reakcje z alkoholem.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić