Kamil S. Sikora| 

Najzdrowsza przyprawa. Gessler dodaje to do rosołu

27

To popularne danie przynajmniej raz w tygodniu gości na polskich stołach, zachwycając nas niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Chodzi o oczywiście o rosół, który poza walorami smakowymi wykazuje również wiele prozdrowotnych właściwości. Zdaniem Magdy Gessler, żeby tradycyjna zupa stała się jeszcze bardziej wartościową potrawą, wystarczy dodać do niej sekretny składnik.

Najzdrowsza przyprawa. Gessler dodaje to do rosołu
Dlaczego warto dodać goździki do rosołu? (Licencjodawca)

Sekretny składnik rosołu

Najbardziej znana w kraju nad Wisłą restauratorka Magda Gessler chętnie dzieli się swoją wiedzą i zdobytym doświadczeniem z osobami, które uwielbiają spędzać czas w kuchni. Jak każdy wielbiciel tradycyjnych potraw, gwiazda "Kuchennych rewolucji" regularnie sięga po naszą tradycyjną zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Napar z goździków pomoże na liczne dolegliwości

Rosół to pyszna potrawa, która podnosi odporność na sezonowe infekcje, łagodzi objawy grypy i przeziębienia oraz poprawia trawienie. Według niej chcąc poprawić smak i zwiększyć dobroczynne działanie domowego rosołu, powinniśmy koniecznie dodać do niego nietypowy składnik. Wcale nie chodzi tu o żadną egzotyczną i wyszukaną przyprawę, tylko o znajdujące się praktycznie w każdej polskiej kuchni goździki. Według przepisu Gessler, sekretny składnik należy dodać do zupy już w momencie, kiedy zaczniemy ją gotować. Do przygotowania jednego garnka rosołu będziemy potrzebowali 2-3 goździki.

Niezwykłe właściwości goździków

Goździki zawierają m.in.: witaminę A, C, E, K, miedź, wapń, selen, fosfor, mangan, cynk, potas, żelazo, magnez oraz eugenol. Dzięki obecności wielu cennych dla naszego organizmu elementów przyprawa ta wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antygrzybicze i przeciwutleniające. Substancje obecne w goździkach usprawniają pracę układu immunologicznego, poprawiają trawienie, zapobiegają wrzodom żołądka i dwunastnicy, łagodzą kaszel, ból gardła i udrażniają zatkany nos.

Poza tym pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych i wystąpieniem zawału serca czy udaru mózgu. Poza tym goździki są bogatym źródłem antyoksydantów, które likwidują szkodliwy nadmiar wolnych rodników, opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić