Niszczy mózg i wątrobę. Zwiększa ryzyko demencji

Aby zadbać o zdrowie wątroby i jak najdłużej utrzymać sprawność umysłową, warto w pierwszej kolejności przyjrzeć się uważnie temu, co znajduje się w naszym codziennym jadłospisie. Jak wynika z najnowszych badań, z dwóch popularnych składników diety należy jak najszybciej zrezygnować.

Lepiej ich unikaj, niszczą mózg i wątrobęLepiej ich unikaj. Niszczą mózg i wątrobę
Źródło zdjęć: © Getty Images | Getty Images

Wiele poważnych chorób przez dłuższy czas przebiega bezobjawowo, dlatego bardzo często odpowiednia terapia zostaje wdrożona dopiero, gdy schorzenie jest już na zaawansowanym etapie rozwoju. Jedną z tych niebezpiecznych dolegliwości jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD). Nieleczone może przyczynić się do rozwoju otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz chorób jelita grubego czy trzustki. Jak się okazuje, jednym z powikłań mogą być również problemy neurologiczne, np. głęboka demencja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Specjalista komentuje mowę ciała Putina. "Na pewno nie jest zdrowy"

Wyniki badań przeprowadzone przez zespół naukowy z King's College London udowodniły, że głównym czynnikiem rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby, a co za tym idzie - dysfunkcji mózgu, jest dieta bogata w produkty zawierające znaczne ilości cukru i tłuszczu. Wyniki tej analizy potwierdziły informacje zebrane przez francuskich badaczy z Uniwersytetu w Poitiers. Eksperyment został przeprowadzony na myszach, które podzielono dwie grupy. Część gryzoni otrzymywała pokarm zawierający maksymalnie 10 proc. tłuszczu. Z kolei jadłospis pozostałych myszy zawierał około 55 proc. tłuszczu.

Po zakończeniu badań u zwierząt, których dieta była najbardziej obfita w tłuszcz, eksperci zdiagnozowali insulinooporoność, zaburzenia funkcji mózgowych i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Ponadto u osobników z NAFLD badacze stwierdzili niższy poziom tlenu w krwiobiegu. Ich zdaniem stłuszczenie wątroby niekorzystnie wpływa na grubość naczyń krwionośnych, co z kolei sprawia, że mózg nie otrzymuje odpowiedniej ilości tlenu.

Badania potwierdzają, że ograniczenie cukru i tłuszczu w naszej diecie jest ważne nie tylko w walce z otyłością, ale także dla ochrony wątroby w celu utrzymania zdrowia mózgu i zminimalizowania ryzyka rozwoju takich chorób jak depresja i demencja – podkreśliła główna autorka badań dr Anna Hadjihambi.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył