Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Zakazane przy problemach ze stawami. Potęgują ból

5

Dbając o zdrowie i kondycję naszych stawów, nie możemy zapominać o regularnej i umiarkowanej aktywności fizycznej oraz odpowiednio skomponowanej diecie. Warto wiedzieć, że niektóre produkty spożywcze mogą nasilać takie dolegliwości jak ból, obrzęk czy sztywność.

Zakazane przy problemach ze stawami. Potęgują ból
Ból może zostać spotęgowany przez nasze błędy (Getty Images, Predrag Popovski)

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) i inne tego typu problemy zdrowotne wywołują dolegliwości, które skutecznie potrafią utrudnić codzienne funkcjonowanie. U chorego występują takie objawy jak opuchlizna, zaczerwienienie, zesztywnienie oraz ostry ból w obrębie stawów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Specjalista komentuje mowę ciała Putina. "Na pewno nie jest zdrowy"

Symptomy współwystępujące to przewlekłe zmęczenie, podwyższona temperatura ciała, nocne poty i spadek masy ciała. Do czynników ryzyka rozwoju choroby stawów możemy zaliczyć m.in. regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu, palenie papierosów, infekcje, ciągły stres, a także niezdrową dietę. Z jakich produktów spożywczych powinny zrezygnować osoby borykające się ze stanem zapalnym stawów?

To trzeba ograniczyć. Produkty zawierające gluten

Pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów, którzy jednocześnie cierpią na nietolerancję glutenu, powinni zrezygnować z tego składnika. W tym przypadku produkty zawierające gluten mogą nasilać dolegliwości bólowe, związane ze stawami.

Kazeina nie pomoże

Kazeina to podstawowy rodzaj białka, który występuje w mleku krowim. Stała obecność tego składnika w diecie osób z RZS może potęgować objawy schorzeń autoimmunologicznych, pobudzając układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał.

Uważaj na żywność bogatą w tłuszcz

Spożywanie żywności bogatej w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans podnosi ryzyko rozwoju stanów zapalnych w naszym organizmie. Dlatego powinny na nią uważać osoby dotknięte chorobą stawów. Szkodliwe mogą okazać się również cenne dla naszego organizmu wielonienasycone tłuszcze omega-6, jeżeli ich zawartość w danym produkcie znacznie przewyższa ilość kwasów omega-3.

Pacjenci z zapaleniem stawów powinni zrezygnować również ze spożywania wysokoprzetworzonej żywności, produktów bogatych w cukier oraz napojów zawierających alkohol.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić