Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Zakazane przy problemach ze stawami. Potęgują ból

4

Dbając o zdrowie i kondycję naszych stawów, nie możemy zapominać o regularnej i umiarkowanej aktywności fizycznej oraz odpowiednio skomponowanej diecie. Warto wiedzieć, że niektóre produkty spożywcze mogą nasilać takie dolegliwości jak ból, obrzęk czy sztywność.

Zakazane przy problemach ze stawami. Potęgują ból
Ból może zostać spotęgowany przez nasze błędy (Getty Images, Predrag Popovski)

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) i inne tego typu problemy zdrowotne wywołują dolegliwości, które skutecznie potrafią utrudnić codzienne funkcjonowanie. U chorego występują takie objawy jak opuchlizna, zaczerwienienie, zesztywnienie oraz ostry ból w obrębie stawów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Specjalista komentuje mowę ciała Putina. "Na pewno nie jest zdrowy"

Symptomy współwystępujące to przewlekłe zmęczenie, podwyższona temperatura ciała, nocne poty i spadek masy ciała. Do czynników ryzyka rozwoju choroby stawów możemy zaliczyć m.in. regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu, palenie papierosów, infekcje, ciągły stres, a także niezdrową dietę. Z jakich produktów spożywczych powinny zrezygnować osoby borykające się ze stanem zapalnym stawów?

To trzeba ograniczyć. Produkty zawierające gluten

Pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów, którzy jednocześnie cierpią na nietolerancję glutenu, powinni zrezygnować z tego składnika. W tym przypadku produkty zawierające gluten mogą nasilać dolegliwości bólowe, związane ze stawami.

Kazeina nie pomoże

Kazeina to podstawowy rodzaj białka, który występuje w mleku krowim. Stała obecność tego składnika w diecie osób z RZS może potęgować objawy schorzeń autoimmunologicznych, pobudzając układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał.

Uważaj na żywność bogatą w tłuszcz

Spożywanie żywności bogatej w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans podnosi ryzyko rozwoju stanów zapalnych w naszym organizmie. Dlatego powinny na nią uważać osoby dotknięte chorobą stawów. Szkodliwe mogą okazać się również cenne dla naszego organizmu wielonienasycone tłuszcze omega-6, jeżeli ich zawartość w danym produkcie znacznie przewyższa ilość kwasów omega-3.

Pacjenci z zapaleniem stawów powinni zrezygnować również ze spożywania wysokoprzetworzonej żywności, produktów bogatych w cukier oraz napojów zawierających alkohol.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"To aroganckie". Kamala Harris rozczarowana słowami Bidena
Hołownia o immunitecie Morawieckiego. Decyzja zapadnie wkrótce
Toksykolog ostrzega przed nadużywaniem leków. "Nie zawsze więcej oznacza lepiej"
Wraca sprawa męża Elżbiety Witek. Bezpodstawnie zajmował łóżko na OIOM-ie?
Przy tych utworach będą skakali polscy skoczkowie w Zakopanem. Prawdziwe hity
Morawieckiemu grozi do 3 lat więzienia? Kara może być wyższa
"Kiedy trwoga, to do lekarza". Jerzy Owsiak apeluje
Sabalenka szczerze o relacji z Igą Świątek. "Trudno jest nam być blisko"
"Władze zaalarmowane". Plotki o żołnierzach z Korei Północnej
Pogrzeb Longina Pastusiaka. Spocznie nieopodal teścia, byłego I sekretarza KC PZPR
Tajne rozmowy Rosji z Ukrainą? Bloomberg: Tego domaga się Putin
Australian Open: sensacyjna porażka Daniła Miedwiediewa z 19-latkiem
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić