Kamil S. Sikora| 

Najzdrowsze warzywo dla wątroby. To też ochrona przed rakiem płuc

43

Wątroba pełni w naszym organizmie bardzo ważną funkcję, dlatego warto o nią codziennie dbać. Żeby pracowała na pełnych obrotach, należy przede wszystkim ograniczyć alkohol i pamiętać o zdrowej diecie. Oto lista najzdrowszych warzyw, które pomogą zregenerować wątrobę i zapobiec nowotworom w obrębie narządów.

Najzdrowsze warzywo dla wątroby. To też ochrona przed rakiem płuc
Brokuły regenerują wątrobę. To też ochrona przed rakiem płuc i jelit (Licencjodawca, Adisak Mitrprayoon)

Buraki

W czerwonych burakach znajdziemy witaminy, związki mineralne i betalainy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki zawartości wielu cennych elementów, polskie "superfoods" chronią organizm przed powstawaniem stanów zapalnych, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów w tym raka wątroby. Dlatego warto włączyć do swojej diety świeży sok z buraków lub zakwas buraczany.

Brokuły

Można je jeść na surowo, ugotować na parze lub przygotować z nich pyszną zupę, zapiekankę, pasztet warzywny czy dodać do dania z makaronu. Poza walorami smakowymi, brokuły posiadają również wiele prozdrowotnych właściwości. Substancje w nich zawarte zapobiegają rozwojowi nowotworu prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Z kolei wyniki badań, które zostały przeprowadzone na myszach, potwierdziły, że regularne sięganie po te warzywa kapustne może obniżać prawdopodobieństwo wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak

Zielone warzywa liściaste

Do tej grupy można zaliczyć szpinak, kapustę i jarmuż. W tych produktach znajdziemy znaczne ilości antyoksydantów, które wykazują właściwości antynowotworowe. Zdaniem ekspertów, szpinak obniża ryzyko rozwoju niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby. Zawiera również cenny błonnik pokarmowy, który wymiata z jelit złogi pokarmowe, stymuluje produkcję soków trawiennych w żołądku i zapobiega takim dolegliwościom jak hemoroidy, zaparcia i rak jelita grubego.

Brukselka

Włączając brukselkę do swojej codziennej diety, usprawnimy procesy trawienne i pracę wątroby. Ponadto brukselka pomaga skutecznie oczyścić płuca. Zawarte w niej glukozynolany chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych, rodników, rozwojem komórek rakowych, a także spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić