Najzdrowsze warzywo dla wątroby. To też ochrona przed rakiem płuc
Wątroba pełni w naszym organizmie bardzo ważną funkcję, dlatego warto o nią codziennie dbać. Żeby pracowała na pełnych obrotach, należy przede wszystkim ograniczyć alkohol i pamiętać o zdrowej diecie. Oto lista najzdrowszych warzyw, które pomogą zregenerować wątrobę i zapobiec nowotworom w obrębie narządów.
Buraki
W czerwonych burakach znajdziemy witaminy, związki mineralne i betalainy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki zawartości wielu cennych elementów, polskie "superfoods" chronią organizm przed powstawaniem stanów zapalnych, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów w tym raka wątroby. Dlatego warto włączyć do swojej diety świeży sok z buraków lub zakwas buraczany.
Zobacz także: Lekarka jest pewna. W ten sposób "karmimy" raka
Brokuły
Można je jeść na surowo, ugotować na parze lub przygotować z nich pyszną zupę, zapiekankę, pasztet warzywny czy dodać do dania z makaronu. Poza walorami smakowymi, brokuły posiadają również wiele prozdrowotnych właściwości. Substancje w nich zawarte zapobiegają rozwojowi nowotworu prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Z kolei wyniki badań, które zostały przeprowadzone na myszach, potwierdziły, że regularne sięganie po te warzywa kapustne może obniżać prawdopodobieństwo wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Zobacz także: https://wideo.wp.pl/dlaczego-lepiej-nie-wylewac-wody-po-gotowaniu-brokulow-6365693962352257v
Zielone warzywa liściaste
Do tej grupy można zaliczyć szpinak, kapustę i jarmuż. W tych produktach znajdziemy znaczne ilości antyoksydantów, które wykazują właściwości antynowotworowe. Zdaniem ekspertów, szpinak obniża ryzyko rozwoju niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby. Zawiera również cenny błonnik pokarmowy, który wymiata z jelit złogi pokarmowe, stymuluje produkcję soków trawiennych w żołądku i zapobiega takim dolegliwościom jak hemoroidy, zaparcia i rak jelita grubego.
Brukselka
Włączając brukselkę do swojej codziennej diety, usprawnimy procesy trawienne i pracę wątroby. Ponadto brukselka pomaga skutecznie oczyścić płuca. Zawarte w niej glukozynolany chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych, rodników, rozwojem komórek rakowych, a także spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie