Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Najzdrowsze warzywo rośnie w Polsce. Zapobiega rakowi jelit i wątroby

377

Chociaż cenimy i chętnie sięgamy po egzotyczne warzywa i owoce, to okazuje się, że te najzdrowsze rosną właśnie w Polsce. Sprawdź, które z naszych rodzimych warzyw mają najwięcej cennych właściwości prozdrowotnych.

Najzdrowsze warzywo rośnie w Polsce. Zapobiega rakowi jelit i wątroby
Sok z martwi chroni przed rakiem (PARKJUNGHO)

Marchew to warzywo korzeniowe bogate w beta-karoten – silny przeciwutleniacz, który chroni przed wolnymi rodnikami, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym ciele. Według badań z 2016 r. sok z marchwi obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Wykazuje też silne właściwości antyrakowe - chroni przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego: jelita grubego, wątroby, trzustki, a także przed rakiem krtani, jamy ustnej, przełyku, prostaty i pęcherza moczowego.

Jedzona regularnie wspomaga nasz wzrok, a także zapewnia zdrową skórę i pięknie wyglądającą opaleniznę. W dodatku podnosi naszą odporność na wirusy i przeciwdziała skurczom naczyń krwionośnych.

Buraki również powinny gościć w naszym menu częściej niż tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Te zdrowe warzywa podnoszą odporność, uzupełniają braki witaminy C oraz witaminy B1 i kwasu foliowego, a także dostarczają takich składników mineralnych jak magnez, wapń, potas i żelazo. Jedzenie buraków chroni przed rozwojem chorób serca, zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi oraz chroni nas przed rozwojem chorób nowotworowych.

Korzeń pietruszki to doskonały dodatek do zup i sałatek, niestety jego właściwości są wciąż niedoceniane. A szkoda, bo dawniej uważano, że pietruszka to królowa wśród warzyw. To bogactwo witaminy C. Działa moczopędnie dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia odporność, łagodzi nerwobóle i zapewnia piękną, promienną cerę.

Wśród najzdrowszych polskich warzyw nie mogłoby zabraknąć pomidora, którego można uprawiać na działce, balkonie, a nawet na kuchennym parapecie. Najcenniejszą substancją znajdującą się w tym czerwonym warzywie jest likopen. To najsilniejszy przeciwutleniacz w grupie karotenoidów. Dzięki niemu pomidory unicestwiają wolne rodniki, chronią przed chorobami serca, wspomagają proces odchudzania, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu. To bezcenne warzywo zapobiega też gromadzeniu się trójglicerydów i zaleganiu ich w komórkach wątroby.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić