Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Lepiej ich nie kupować

211
Podziel się:

Owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, ale mogą również zawierać znaczne ilości szkodliwych pestycydów. Raport Environmental Working Group nie pozostawia złudzeń - oto ranking najbardziej toksycznych oraz tych najzdrowszych warzyw i owoców, które możesz kupić w sklepach.

Najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Lepiej ich nie kupować
(East News)

Raport o toksyczności warzyw

EWG czyli amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia, co roku przygotowuje raport o działaniu produktów spożywczych dostępnych w sklepach na nasze zdrowie. Tym razem eksperci skupili się na owocach i warzywach.

Produkty zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Z tej listy została wyłoniona tzw. parszywa dwunastka i zdrowa piętnastka owoców oraz warzyw – tych krajowych, jak również importowanych.

Na pierwszym miejscy znalazły się truskawki, jako produkt najbardziej zanieczyszczony pestycydami, a przez to szkodliwy dla naszego zdrowia. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.

Parszywa dwunastka

Lista owoców i warzyw, które według raportu EWG są najbardziej szkodliwe:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • wiśnie,
  • winogrona,
  • seler naciowy,
  • pomidory,
  • papryka słodka,
  • ziemniaki.

Zdrowa piętnastka

Lista warzyw i owoców, które przez EWG zostały uznane za najmniej toksyczne:

  • słodka kukurydza (ekologiczna),
  • awokado,
  • ananas,
  • kapusta,
  • cebula,
  • groszek,
  • papaja,
  • szparagi,
  • mango,
  • bakłażan,
  • melon spadziowy,
  • kiwi,
  • kantalupa (odmiana melona cukrowego),
  • kalafior,
  • grejpfrut.

"Zawsze warto jeść owoce i warzywa, ale najlepiej wybierać te organiczne. Jeśli nie możemy kupić ekologicznych produktów, wybierajmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie, które cechują się najniższą zawartością pestycydów" - podsumowuje Sonya Linder, analityk EWG.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(211)
Andre Species...
miesiąc temu
Czy zastanawiała się pani/pan już nad tym faktem, że zamiast wielokrotnie informować tylko ograniczoną grupę czytelników – pośród nas są również legastenicy, jak również nieczytelnicy -, o tym jakie produkty są zdrowe a jakie nie, znacznie sensowniejszym i rozsądniejszym byłoby zaprzestanie produkcj takowych produktów, jak też zakaz użycia szkodliwych dla zdrowia i życia integratów. Ta metoda jest znacznie prostsza, ponieważ nie wymaga od konsumenta kontynuacyjnej weryfikacji niepożądanych i szkodliwych zdrowiu składników, a przy tym niekończącej się edukacji w lesie porad na ten temat, co dla nas ludzi dobre, a co złe. Czytając takie porady kulinarne odnoszę wrażenie, że w epoce 21 wieku doskonale już wiemy, co dla nas zdrowe, a co szkodliwe, baa.. regulują to nawet ustalone normy żywnościowe, które to precyzyjnie definiują, przy czym gwarantują, że to co wkładamy do ust, jest świeże i zdrowe, to niby czego się obawiać? Dlaczego więc produkujemy jeszcze produkty, które z powodu publikacji propagandowych artykułów należałoby właściwie bojkotować? Proponuję zacząć produkować jedynie zdrowe produkty žywnościowe. Zapewniam panią że życie będzie wtedy znacznie łatwiejsze, a pani miała znacznie mniejszy nakład pracy, pomijając tu fakt, że informacje te nie zawsze pokrywają się jednoznacznie z opińjami innych expertów żywnościowych, przy czym dochodzi niekiedy do skrajnych przeciwstawności.
Beata
2 miesiące temu
Ziemniaki to truizna
StaMa
3 miesiące temu
Z całą pewnością z autorem jest coś nie tak...
wam
3 miesiące temu
czy autora "artykułu" nie pogięło czasem?
wam
3 miesiące temu
czy autora "artykułu" nie pogięło czasem?
wam
3 miesiące temu
czy autora "artykułu" nie pogięło czasem?
wam
3 miesiące temu
czy autora "artykułu" nie pogięło czasem?
Pigwa3
4 miesiące temu
Tsk się dziwnie składa , że te najdroższe mają najmniej pestycydów
Emerytka kuch...
4 miesiące temu
Wytnij, wklej aby była wierszówka i ktoś czytał, a że to są głupoty to nieważne.
janiemogę
4 miesiące temu
najzdrowsze jest dla nas to co rośnie u nas.zrobiła się moda na avocado,papaja itp.jak pisze przedmówca buraki,bób,ziemniaki,nasze zborze nasze owoce.ale ktoś robi reklamę bo sprowadza w ten sposób zachęca do kupna
gosc
5 miesięcy temu
jej tylko organiczne produkty reszta dobra co najwyzej dla byla
Jaska
6 miesięcy temu
Idiotyzmy do potęgi. Co jakiś amerykański instytut może wiedzieć o polskich owocach i warzywach. Poza ty, te parszywe 12-tki były już opublikowane wiele lat temu.
danka
6 miesięcy temu
Lista dotyczy Stanów Zjednoczonych!!!!!! W Polsce należy czytać odwrotnie, gdyż rosną one tutaj.
Maria
6 miesięcy temu
"wybierajmy w supermarketach te, (...) które cechują się najniższą zawartością pestycydów". To trzeba mieć niezłe laboratorium w oku, żeby tak zobaczyć, które to będą ;-). Oj, blekotu ktoś się tu objadł chyba...
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić