Zimą unikaj ich jak ognia. Zakazane owoce i warzywa

137

Owoce i warzywa powinny stanowić stały element naszej diety. Warto tak planować posiłki, aby stanowiły nawet 50 proc. produktów, które znajdują się na naszym talerzu. Okazuje się jednak, że niektórych warzyw i owoców należy unikać jesienią oraz zimą. Wyjaśniamy dlaczego.

Pomidory pochodzące z importu mogą być skażone pestycydami
Pomidory pochodzące z importu mogą być skażone pestycydami (Getty Images)

W okresie jesienno-zimowym powinniśmy uważać np. na warzywa i owoce pochodzące z importu. Lepiej ich nie spożywać, ponieważ mogą zawierać dużą ilość pestycydów. Takim przykładem są pomidory, które większość Polaków uwielbia. Świeże polskie pomidory z naturalnych hodowli na pewno są zdrowsze i lepiej będą nam smakować podczas letnich miesięcy.

Jeśli chodzi o pestycydy to również szpinak nie będzie wskazany. Wiele badań udowodniło, że należy do grupy najbardziej skażonych warzyw. Mimo dużej ilości wartościowych substancji, może być szkodliwy dla organizmu również poprzez wysoką zawartość szczawianów. Te substancje chemiczne blokują przyswajanie wapnia, a ich regularna obecność w organizmie może powodować problemy z nerkami.

Owoce cytrusowe posiadają ważną dla organizmu witaminę C, jednak lepiej zrezygnować z ich spożywania w zimie, ponieważ wychładzają organizm. Podobnie jest z kiwi, które zawiera aktynidynę. To substancja będąca alergenem, i u osób uczulonych może wywołać wysypkę, duszności, ból gardła a nawet zapaść.

Banany posiadają cenne witaminy: A, C, E i K oraz witaminy z grupy B, a także niezbędne pierwiastki mineralne takie jak: potas magnez, fosfor, wapń. Jednak te pyszne żółte owoce, także powinny opuścić nasz zimowy jadłospis. Przy zmniejszonej aktywności fizycznej, spożywanie ich w dużej ilości może powodować tycie.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić