Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Najzdrowszy sos. Chroni serce, obniża poziom "złego" cholesterolu

12
Podziel się:

Doskonale komponuje z daniami mięsnymi, rybnymi i pieczywem, a także poprawia smak świeżych i grillowanych warzyw. Poza walorami smakowymi sos tzatziki posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto ten grecki przysmak włączyć do swojego codziennego jadłospisu.

Najzdrowszy sos. Chroni serce, obniża poziom "złego" cholesterolu
Grecki sos jest jednym z najzdrowszych (Getty Images, MarianVejcik)

Nie bez powodu ogórki są jednym ze składników sosu tzatziki. Regularne spożywanie tych smacznych i orzeźwiających warzyw reguluje ciśnienie tętnicze, obniżając tym samym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym ogórki dostarczają nam witamin, minerałów, dzięki czemu wpływają korzystnie na gospodarkę wodno-elektrolitową. Znajdziemy w nim m.in.: błonnik pokarmowy, witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo magnez, wapń i fosfor.

Z kolei oliwa z oliwek zawiera cenne kwasy omega-3, które chronią nas przed chorobą Alzheimera, problemami kardiologicznymi, zwyrodnieniem plamki żółtej, nowotworami i cukrzycą typu 2. Jogurt naturalny obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko cukrzycy i usprawnia pracę jelit.

Dzięki zawartości wielu cennych elementów sos tzatziki obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, które przyczynia się do wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Składniki:

1 duży zielony ogórek,

3 średnie ząbki czosnku,

300 ml jogurtu,

sól i pieprz do smaku.

Przepis na zdrowy sos tzatziki:

Na początek należy dokładnie umyć ogórka, rozdrobnić za pomocą tarki z dużymi oczkami, przełożyć na sitko i dodać odrobinę soli. Kiedy ogórek będzie puszczał sok, czosnek przepuszczamy przez praskę, wrzucamy do małego naczynia i mieszamy z naturalnym lub greckim jogurtem. Dodajemy odciśniętego ogórka i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Tak przygotowany sos wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie możemy w pełni cieszyć się jego prozdrowotnymi smakowymi walorami. Do sosu możemy dodać również niewielką ilością liści mięty oliwy z oliwek lub octu winnego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
Jednymtchem
3 tyg. temu
Jak sie miażdżyca rozmnoży to żaden ogórek na żyły nie pomoże
Eugeniusz
3 tyg. temu
Jak plaster ogórka potrafi zabić witaminę C w żołądku, to gdzie ta wit. W ogórku.
Starka.
3 tyg. temu
Najlepszy gryzek na mleku.
Łemeryt
3 tyg. temu
Może być "kiszony "
Wojtek
4 tyg. temu
Ogórek najpierw przekrój wzdłuż na pół i posyp solą. Po około 20 minutach opłucz i lepiej drobno posiekać niż utrzeć. Puści mniej soli i będzie chrupki. Czosnek dobrze jest rozetrzeć z odrobiną soli, nie trafi ci się kawałek czosnku w trakcie konsumpcji. Ja jeszcze dodaję odrobinę ostrej papryczki, ale na prawdę bardzo drobniutko posiekanej. Mnóstwo koperku, ale takiego z gruntu, nie szklarniowego, który nie ma ani smaku, ani zapachu. Ostatnio, ciekawy smak dało mi kilka truskawek, słodkich, twardych pokrojonych na rozmiar ogórka.
dekoder
4 tyg. temu
a hotowe szanowny panev Sikora!!!
llllllllll
4 tyg. temu
Ogórek to najtańszy sprzet do kobiecej samomiłości.
Ferdek
4 tyg. temu
Jeść ogórki to każden jeden by chciał a robić to ni ma komu.
.........
4 tyg. temu
Magdalena
emeryt
4 tyg. temu
Kwasy omega-3 nie chronią przed chorobą Alzheimera.
nauczyciel
4 tyg. temu
fajny, ale mnie nie stać
używaj polski...
4 tyg. temu
oliwa z oliwek (błędne tłumaczenie na żywca z angielskiego)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić