Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka
|

Jedzona regularnie chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie

9
Podziel się:

Ta ostra przyprawa doskonale sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw mięsnych, jak i dań wegetariańskich. Mowa tu o papryczce chilli, która poza walorami smakowymi posiada również szereg prozdrowotnych właściwości, a nawet może wydłużać nasze życie.

Jedzona regularnie chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie
Chilli wydłuża życie (DigiPub)

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Larner College of Medicine na University of Vermont udowodniły, że regularne spożywanie czerwonych papryczek chilli obniża ryzyko m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego i udaru mózgu.

Dr Mustafa Chopan i dr Benjamin Littenberg dokonali analizy danych 16 tys. osób, włączonych do programu badawczego National Health and Nutritional Examination Survey III, który odbywał się w latach 1988-1994. Według danych zgromadzonych przez badaczy, stała obecność tej ostrej przyprawy w codziennej diecie zmniejsza całkowitą śmiertelność o 13 proc. Zdaniem ekspertów swoje prozdrowotne właściwości papryczka chilli zawdzięcza obecnej w niej kapsaicynie, która odpowiada za ostry smak tej rośliny. Badania zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego "PLOS ONE".

Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność, nie został odnaleziony, receptory przejściowego potencjału (TRP) kanałów, które są receptorami podstawowymi dla substancji obecnych w potrawach ostrych, takich jak kapsaicyna, mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowane relacje – stwierdzili naukowcy.

Kapsaicyna pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, dzięki czemu chroni przed rozwojem miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Poza tym wykazuje właściwości antynowotworowe, antybakteryjne, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe. Pomaga również pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, zapobiega wrzodom żołądka i sprawdza się przy leczeniu bólu głowy i zatok.

Pamiętajmy jednak, że jedzenie papryczki chilli w nadmiernych ilościach może zaszkodzić naszej wątrobie i wywołać zmiany skórne. Dlatego warto jeść ją regularnie, ale z umiarem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
fter
4 tyg. temu
Kiedy bedzie o glutationie? dla mnie Biotad to number1
Ferdek
miesiąc temu
Kto je tylko papryczki żyje ponad 1000 lat, czyli nie umiera ale się marszczy.
Nilla
4 miesiące temu
Wszyscy zdajemy sobie sprawę jaka żywność serwują nam w sklepach a nawet na bazarach. I co ze wiemy. Kupujemy, jemy, chorujemy z powodu tego co jemy. Piszą o tym i dalej nikt na górze / odpowiedzialne resorty tym się nie przejmuje/. Ludzie kupują bo muszą coś jeść. A zdrowa żywność to tylko wspomnienie.
hvc
5 miesięcy temu
Tylko funduje raka jelita... może przed innymi chronią
Zibi
5 miesięcy temu
Ok, zgadzam się z ta teza mając na uwadze Azjatów , ale co z żołądkiem? Przeciw wskazania powinny być umieszczone na liście tej ostrej papryczki , no nie
mar
5 miesięcy temu
Dobra reklama. Tam gdzie spożywają tę paprykę, żyją po 120-180 lat!
heh
5 miesięcy temu
Znowu coś do jedzenia chroni przed rakiem?! DLACZEGO LUDZIE CIĄGLE UMIERAJĄ NA NOWOTWORY, skoro według waszych artykułów prawie wszystko do jedzenia chroni przed rakiem? Dzisiaj papryka chili, przedtem woda po pierogach albo z gotowania ryżu, owoce róży z wódką, rabarbar, aronia, kapusta, czosnek, herbata, wiśnie. Ludzie to jedzą codziennie. DLACZEGO WIĘC LUDZIE CIĄGLE UMIERAJĄ NA NOWOTWORY?
heh
5 miesięcy temu
DLACZEGO LUDZIE CIĄGLE UMIERAJĄ NA NOWOTWORY, skoro według waszych artykułów prawie wszystko do jedzenia chroni przed rakiem? Dzisiaj papryka chili, przedtem woda po pierogach albo z gotowania ryżu, owoce róży z wódką, rabarbar, aronia, kapusta, czosnek, herbata, wiśnie. Ludzie to jedzą codziennie. DLACZEGO WIĘC LUDZIE CIĄGLE UMIERAJĄ NA NOWOTWORY?
heh
5 miesięcy temu
Znowu coś do jedzenia chroni przed rakiem?! DLACZEGO LUDZIE CIĄGLE UMIERAJĄ NA NOWOTWORY, skoro według waszych artykułów prawie wszystko do jedzenia chroni przed rakiem? Dzisiaj papryka chili, przedtem woda po pierogach albo z gotowania ryżu, owoce róży z wódką, rabarbar, aronia, kapusta, czosnek, herbata, wiśnie. Ludzie to jedzą codziennie. DLACZEGO WIĘC LUDZIE CIĄGLE UMIERAJĄ NA NOWOTWORY?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić