Napędza cukrzycę. "Sieje spustoszenie w naszym organizmie"

Owoce w syropie od dawna goszczą na polskich stołach. Chętnie dodajemy je do ciast, sałatek, pieczonych mięs, musli, jogurtów i koktajli. Niestety eksperci ds. żywienia ostrzegają, że to cukrowa bomba często naszpikowana chemicznymi konserwantami. Dietetyczka zdradza, dlaczego jeszcze nie powinniśmy ich jeść.

Owoce w syropie są szkodliwe dla zdrowiaOwoce w syropie są szkodliwe dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Penpak Ngamsathain

Zanurzone w syropie brzoskwinie, maliny, jagody truskawki, żurawina i inne owoce kuszą nas swoim apetycznym wyglądem i niepowtarzalnym smakiem. Dietetyczka Ewa Białecka ostrzega, że regularne sięganie po tego rodzaju produkty wpływa niekorzystnie na nasz organizm i sprzyja zachorowaniu na niebezpieczne schorzenia.

Oprócz owoców i dodanego cukru, w skład kupionego przetworu często wchodzi syrop glukozowo-fruktozowy, który niestety sieje spustoszenie w naszym organizmie. Może zakłócać pracę wątroby, sprawiać, że czujemy się ciągle głodni, podwyższać poziom złej frakcji cholesterolu LDL i trójglicerydów, przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu 2, tym samym zwiększając ryzyko otyłości – podkreśliła ekspertka podczas rozmowy z WP abcZdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać idealne pomarańcze? Niezawodny sposób

Dietetyczka dodaje, że każdy świadomy konsument podczas robienia zakupów powinien uważnie czytać skład umieszczony na etykiecie, w celu sprawdzenia, czy dany produkt nie zawiera szkodliwych dla zdrowia substancji.

Jej zdaniem z owocowych przysmaków bogatych w cukier lub jego tańszy zamiennik, jakim jest syrop glukozowo-fruktozozwy, powinny całkowicie osoby cierpiące z powodu nadwagi i otyłości. Dotyczy to również pacjentów z insulinoopornością znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka cukrzycy. Warto pamiętać, że nadmiar cukru w diecie nie tylko dostarcza nam znaczne ilości pustych kalorii i sprzyja zachorowaniu na cukrzycę, ale także wywołuje nadpobudliwość i problemy z pamięcią.

Poza tym podnosi ryzyko rozwoju hiperglikemii, próchnicy zębów, także obniżać odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje. Ponadto podczas produkcji owocowych przetworów nierzadko stosuje się sztuczne substancje konserwujące, które również zagrażają kondycji zdrowotnej. Dlatego, jeśli mamy nieodpartą ochotę na zjedzenie naszych ulubionych owoców w zalewie cukrowej, najlepiej przygotować je samodzielnie.

Wybrane dla Ciebie
12 osób poszkodowanych. Zderzenie dwóch tramwajów i autobusu
12 osób poszkodowanych. Zderzenie dwóch tramwajów i autobusu
Ukraińcy szkolili się w Polsce i narzekają. "Jak z 1410 roku"
Ukraińcy szkolili się w Polsce i narzekają. "Jak z 1410 roku"
"Zabieliło się". Zdjęcia obiegły Polskę. Śnieg nie tylko w Zakopanem
"Zabieliło się". Zdjęcia obiegły Polskę. Śnieg nie tylko w Zakopanem
Uczeń pobił nauczycielkę. Mocne słowa dyrektorki
Uczeń pobił nauczycielkę. Mocne słowa dyrektorki
Siostry chcą pojechać razem na igrzyska. Każda w innej dyscyplinie
Siostry chcą pojechać razem na igrzyska. Każda w innej dyscyplinie
Zrobił jej zdjęcie na S1. Ludzie aż się zagotowali
Zrobił jej zdjęcie na S1. Ludzie aż się zagotowali
"FAZ" o sabotażu na polskiej kolei. Możliwy "nowy wymiar" wojny Rosji
"FAZ" o sabotażu na polskiej kolei. Możliwy "nowy wymiar" wojny Rosji
Kradzież pod Poznaniem. Opublikowano wizerunek mężczyzny
Kradzież pod Poznaniem. Opublikowano wizerunek mężczyzny
KCNA ostrzega przed "nuklearnym dominem". Seul odpowiada
KCNA ostrzega przed "nuklearnym dominem". Seul odpowiada
Ludzie byli w szoku. Turysta ignorował zagrożenie. Sceny w Yellowstone
Ludzie byli w szoku. Turysta ignorował zagrożenie. Sceny w Yellowstone
Bili się na środku drogi. Nagranie obiega sieć
Bili się na środku drogi. Nagranie obiega sieć
Pani Dorota czeka w bólu. "Zaczęłam płakać"
Pani Dorota czeka w bólu. "Zaczęłam płakać"