Kamil S. Sikora| 

Zawiera najwięcej potasu. Tanie, ale dla mózgu i serca nie ma lepszego

39

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na kondycję naszej wątroby, żołądka, serca, ale również mózgu. Dlatego w diecie każdego z nas nie powinno zabraknąć przede wszystkim zdrowych owoców i warzyw bogatych w witaminy, minerały i inne prozdrowotne substancje. Niektóre z tych produktów mają duże znaczenie dla prawidłowej pracy mózgu. Po jakie warzywa i owoce szczególnie warto sięgać?

Zawiera najwięcej potasu. Tanie, ale dla mózgu i serca nie ma lepszego
Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców. Zawierają dużo potasu (Licencjodawca, asarenkof@mail.ru)

Ciemne owoce

W trosce o dobrą kondycję naszego mózgu powinniśmy regularnie sięgać po jeżyny, które poprawiają koncentrację i zdolność zapamiętywania istotnych dla nas informacji. Kolejne zdrowe owoce obok, których nie powinniśmy przechodzić obojętnie, to m.in.: borówki, czarne porzeczki, jagody i ciemne winogrona. Dzięki obecności antocyjanów zwiększają ilość neuronów, opóźniając tym samym proces starzenia się mózgu.

Jabłka

Jedne z najbardziej popularnych i tanich w naszym kraju owoców również wspomagają pracę głównego narządu ośrodkowego układu nerwowego. Swoje prozdrowotne właściwości jabłka zawdzięczają zawartości flawonoidów, które przeciwdziałają starzeniu się mózgu, a także zmniejszają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i niszczą szkodliwe wolne rodniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grejpfruty i jabłka przeciwdziałają zanikom pamięci na starość. Twój mózg ci podziękuje

Warto spożywać nie tylko surowe owoce, ale też ich wysuszoną wersję. To duże bogactwo błonnika oraz potasu, który chroni przed zawałem i wzmacnia pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawartość potasu w suszonych jabłkach jest bardzo wysoka i wynosi 98 mg na 100 g suszonych owoców.

Cytrusy

Takie egzotyczne owoce jak pomarańcza, cytryna, grejpfrut czy mandarynka, są bogatym źródłem antyoksydantów. Dlatego ich stała obecność w codziennej diecie chroni przed udarem mózgu oraz poprawia zdolność zapamiętywanie i pobudza koncentrację.

Pomidory

Te pyszne czerwone warzywa zawierają resweratrol, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. Innym przeciwutleniaczem, jaki znajdziemy w pomidorach, jest likopen, który również usprawnia procesy myślowe. Najwięcej likopenu znajdziemy w pomidorach poddanych obróbce termicznej, czyli w takich produktach jak sos, przecier czy sok pomidorowy.

Do innych owoców i warzyw, które wpływają pozytywnie na pracę mózgu, można zaliczyć: kiwi, awokado, paprykę, szpinak, malinę, brzoskwinię, sałatę, koper, dynię, brokuły, jarmuż i truskawkę.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić