Naukowcy są pewni. Dwie łyżeczki pomogą pokonać wysoki cholesterol

Naukowcy z University of Toronto postanowili sprawdzić, czy miód pomaga w obniżeniu cholesterolu i cukru we krwi. Wyniki ich badań mogą zaskoczyć wielu z nas. Dowiedz się, dlaczego warto każdego dnia sięgać po ten produkt.

Jakie właściwości ma miód?Jakie właściwości ma miód?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Miód to jeden najpopularniejszych dodatków do żywności, który doskonale sprawdza się, jako dodatek do herbaty, kawy, jogurtu, deserów, zdrowych koktajli czy wielu potraw mięsnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak rozpoznać dobry miód?

Poza walorami smakowymi ta wyprodukowana przez pszczoły substancja wykazuje również wiele prozdrowotnych właściwości, które zostały potwierdzone przez naukowców z kanadyjskiego uniwersytetu znajdującego się w Toronto. Eksperci wzięli pod lupę wyniki osiemnastu badań kontrolnych dotyczących ponad 1100 uczestników.

Były to osoby zdrowo odżywiające będące na diecie, w której cukier dodany stanowi 10 proc. kalorii dostarczanych każdego dnia. Średnia dzienna konsumpcja miodu wśród uczestników wynosiła ok. 2 łyżeczki w ciągu dnia (40 gramów). Dokonując analizy, uczeni zauważyli, że miód pomaga obniżyć stężenie glukozy w krwiobiegu na czczo, a także złego cholesterolu LDL w organizmie. Okazuje się również, że pszczeli nektar wpływa korzystnie na poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi. Jak zaobserwowali kanadyjscy naukowcy, najwięcej korzyści prozdrowotnych niesie ze sobą regularne sięganie po surowy miód jednokwiatowy, np. koniczynowy czy akacjowy. Tauseef Khan główny autor badań, których wyniki opublikowano na łamach czasopisma medycznego "Nutrition Reviews", jest zaskoczony, że miód okazał się o wiele zdrowszym zamiennikiem cukru.

Pomimo tego, że miód to w blisko 80 procentach cukier, zawiera zarówno powszechne, jak i rzadkie cukry oraz białka, kwasy organiczne i inne składniki bioaktywne wpływające korzystnie na nasze zdrowie – podsumował naukowiec.

Warto wspomnieć, że miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty, mającej temperaturę wyższą niż 65 stopni Celsjusza, ponieważ w ten sposób straci on wiele swoich prozdrowotnych właściwości.

Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos