Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Naukowcy są pewni. Dwie łyżeczki pomogą pokonać wysoki cholesterol

38

Naukowcy z University of Toronto postanowili sprawdzić, czy miód pomaga w obniżeniu cholesterolu i cukru we krwi. Wyniki ich badań mogą zaskoczyć wielu z nas. Dowiedz się, dlaczego warto każdego dnia sięgać po ten produkt.

Naukowcy są pewni. Dwie łyżeczki pomogą pokonać wysoki cholesterol
Jakie właściwości ma miód? (Licencjodawca, africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy))

Miód to jeden najpopularniejszych dodatków do żywności, który doskonale sprawdza się, jako dodatek do herbaty, kawy, jogurtu, deserów, zdrowych koktajli czy wielu potraw mięsnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak rozpoznać dobry miód?

Poza walorami smakowymi ta wyprodukowana przez pszczoły substancja wykazuje również wiele prozdrowotnych właściwości, które zostały potwierdzone przez naukowców z kanadyjskiego uniwersytetu znajdującego się w Toronto. Eksperci wzięli pod lupę wyniki osiemnastu badań kontrolnych dotyczących ponad 1100 uczestników.

Były to osoby zdrowo odżywiające będące na diecie, w której cukier dodany stanowi 10 proc. kalorii dostarczanych każdego dnia. Średnia dzienna konsumpcja miodu wśród uczestników wynosiła ok. 2 łyżeczki w ciągu dnia (40 gramów). Dokonując analizy, uczeni zauważyli, że miód pomaga obniżyć stężenie glukozy w krwiobiegu na czczo, a także złego cholesterolu LDL w organizmie. Okazuje się również, że pszczeli nektar wpływa korzystnie na poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi. Jak zaobserwowali kanadyjscy naukowcy, najwięcej korzyści prozdrowotnych niesie ze sobą regularne sięganie po surowy miód jednokwiatowy, np. koniczynowy czy akacjowy. Tauseef Khan główny autor badań, których wyniki opublikowano na łamach czasopisma medycznego "Nutrition Reviews", jest zaskoczony, że miód okazał się o wiele zdrowszym zamiennikiem cukru.

Pomimo tego, że miód to w blisko 80 procentach cukier, zawiera zarówno powszechne, jak i rzadkie cukry oraz białka, kwasy organiczne i inne składniki bioaktywne wpływające korzystnie na nasze zdrowie – podsumował naukowiec.

Warto wspomnieć, że miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty, mającej temperaturę wyższą niż 65 stopni Celsjusza, ponieważ w ten sposób straci on wiele swoich prozdrowotnych właściwości.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić