Kamil S. Sikora| 

Zaostrza stany zapalne stawów. Nie dla każdego

25

Choroby stawów nierzadko wywołują ból, obrzęk i zesztywnienie, które są w stanie skutecznie utrudnić nam normalne funkcjonowanie. Podczas walki z tą uciążliwą przypadłością bardzo ważne jest, żeby z codziennej diety wyeliminować żywność o właściwościach prozapalnych. Jakie produkty wpływają destrukcyjnie na nasze stawy?

Zaostrza stany zapalne stawów. Nie dla każdego
Dlaczego nabiał może szkodzić stawom? (Licencjodawca)

Nabiał

Pacjenci z chorymi stawami powinni ograniczyć do absolutnego minimum ser żółty, twaróg, mleko i kefiry. Produkty nabiałowe są bogatym źródłem kazeiny, której nadmierne stężenie w organizmie może zaostrzać stany zapalne stawów, podrażniać tkanki znajdujące się wokół nich i wywoływać dolegliwości bólowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak usunąć kwas moczowy ze stawów i dlaczego warto to zrobić

Słodycze

W takich produktach jak ciastka, batoniki czy słodkie wypieki znajdziemy cukier rafinowany, który podnosi stężenie cytokin prozapalnych w naszym organizmie. Poza tym występują w nich tłuszcze trans i wysokoprzetworzone węglowodany również mogące nasilać objawy zapalenia stawów. Warto wspomnieć, że słodycze dostarczają nam spore ilości kalorii i nadprogramowe kilogramy prowadząc do otyłości, co w efekcie obciąża nasze stawy. Cukier i jego szkodliwe zamienniki znajdziemy również w napojach gazowanych. Ich stała obecność w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju artretyzmu.

Alkohol

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że regularne sięganie po alkohol stopniowo wyniszcza naszą wątrobę, trzustkę i mózg. Jak się okazuje, napoje zawierające procenty działają również prozapalnie, dlatego powinny ich unikać chorzy na dnę moczanową. W tym przypadku najbardziej niebezpieczne jest piwo zawierające puryny, które w organizmie przekształcają się w kwas moczowy. Jego zbyt wysokie stężenie wywołuje obrzęk stawów i powoduje ból.

Oleje roślinne

Wprawdzie w oleju słonecznikowym, sojowym czy kukurydzianym znajdziemy cenne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega-6, ale ich nadmiar w diecie sprzyja powstawaniu stanów zapalnych i może nasilać ich symptomy. Warto wiedzieć, że bardzo ważna jest odpowiednia proporcja kwasów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3. Jeżeli tych pierwszych jest za dużo, wówczas mogą one blokować prozdrowotne właściwości tych drugich. Powinny o tym pamiętać, zwłaszcza osoby borykające się z dolegliwościami, które atakują stawy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić