Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe w jelitach

Picie porannej kawy to rytuał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Smak tego popularnego napoju można wzbogacić, dodając do niego takie dodatki jak cynamon, miód, kakao czy cukier trzcinowy. Kolejnym z nich jest kardamon – prozdrowotna przyprawa, która doskonale pasuje nie tylko do kawy, ale także do herbaty i różnego rodzaju potraw. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.

Dlaczego warto dodawać kardamon do kawy?Dlaczego warto dodawać kardamon do kawy?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
137

Kardamon to pochodząca z Azji roślina należąca do rodziny imbirowatych, zbudowana z podziemnego kłącza się i długich łodyżek, z których wyrastają podłużne lancetowate liście. Surowcem zielarskim kardamonu są jego nasiona, znajdujące się w owocni mającej eliptyczny kształt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto dodawać kardamon do napojów?

Na terenie naszego kraju możemy je bez problemu kupić w całości lub w formie proszku. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, sód, magnez, cynk, fosfor, potas oraz olejki eteryczne. Dzięki zawartości wielu cennych elementów kardamon wykazuje właściwości przeciwwirusowe. przeciwbakteryjne, rozgrzewające, przeciwzapalne i rozkurczowe. Jedną z głównych zalet tej przyprawy jest korzystny wpływ na układ pokarmowy.

Kardamon stymuluje produkcję soków trawiennych oraz sprawdza się podczas leczenia niestrawności, przewlekłego nieżytu żołądka, choroby wrzodowej i dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Naukowcy z Florida A&M University uważają, że kardamon wykazuje potencjał leczniczy nie tylko w przypadku stanów zapalnych jelit, ale też przy rozwiniętym raku jelita grubego.

Potencjał antynowotworowy może być wykorzystywany w diecie pacjentów z rakiem piersi i prostaty. Warto dodać, że substancje obecne w ziarnach nasionach kardamon podnoszą odporność naszego organizmu na sezonowe infekcje i pomagają pozbyć się stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.

Kardamon wyróżnia się spośród innych przypraw cytrynowo-imbirowym aromatem, charakterystycznym korzennym smakiem i doskonale rozgrzewa, dlatego bardzo chętnie jest dodawany do kawy. Wprawdzie to połączenie największą popularnością cieszy się w Turcji, ale zyskuje coraz więcej zwolenników również wśród mieszkańców kraju nad Wisłą. Poza tym kardamon świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, dań mięsnych i potraw z ryżu.

Wybrane dla Ciebie

Afera na bazarku w Warszawie. Klienci czują się oszukani
Afera na bazarku w Warszawie. Klienci czują się oszukani
Nowe połączenie LOT-u. Polscy turyści polecą prosto do greckiego miasta
Nowe połączenie LOT-u. Polscy turyści polecą prosto do greckiego miasta
Polak zaatakował policjantów w Austrii. Jednego ugryzł w brzuch
Polak zaatakował policjantów w Austrii. Jednego ugryzł w brzuch
Zrobił to przy dziecku. Skandal z Polakiem w greckim hotelu
Zrobił to przy dziecku. Skandal z Polakiem w greckim hotelu
Trump ostro krytykuje Powella. Użył niewybrednych epitetów
Trump ostro krytykuje Powella. Użył niewybrednych epitetów
Tureckie media o Polakach. Przebijają nas tylko Brytyjczycy
Tureckie media o Polakach. Przebijają nas tylko Brytyjczycy
Tragedia w Niemczech. Polak zginął na budowie
Tragedia w Niemczech. Polak zginął na budowie
Ojciec zabrał córkę w Tatry. To zarzuca mu prokuratura
Ojciec zabrał córkę w Tatry. To zarzuca mu prokuratura
Ma go co piąty żołnierz frontowy. Dramat wojskowych w Rosji
Ma go co piąty żołnierz frontowy. Dramat wojskowych w Rosji
Atak Wenezuelczyka w Toruniu. Rodzina 24-latki ma "stanowczą prośbę"
Atak Wenezuelczyka w Toruniu. Rodzina 24-latki ma "stanowczą prośbę"
Unijna dyplomatka zaatakowana. Pojechała w delegację do Rosji
Unijna dyplomatka zaatakowana. Pojechała w delegację do Rosji
Sarna wybiegła wprost pod hulajnogę. 16-latek nie miał kasku
Sarna wybiegła wprost pod hulajnogę. 16-latek nie miał kasku