Milena Górecka| 

Nie tylko dla cukrzyków. Pomaga utrzymać glukozę w ryzach

1

Od owoców po przyprawy – dietetyczka przedstawiła na TikToku listę siedmiu produktów spożywczych, które mogą przynieść korzyści pacjentom cierpiącym na problemy związane ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi.

Nie tylko dla cukrzyków. Pomaga utrzymać glukozę w ryzach
Jakie właściwości ma okra? (Licencjodawca, Abhishek Mehta)

Co, zdaniem Charmaine Dominguez, powinny jeść codziennie osoby chore na cukrzycę typu 2?

1. Okrę

Okra, ze względu na zawartość minerałów, witamin i przeciwutleniaczy stanowi doskonałe wsparcie dla osób zmagających się z problemami z poziomem cukru we krwi. Jej lepka konsystencja to źródło cennego rozpuszczalnego błonnika, który skutecznie wspomaga regulację poziomu cukru i cholesterolu w organizmie.

2. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym niż "zwykłe" ziemniaki, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Proces gotowania i chłodzenia ziemniaków zwiększa w nich zawartość skrobi opornej, co jeszcze bardziej obniża ich indeks glikemiczny!

3. Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe, popularne wśród osób stosujących dietę wegańską, są doskonałym źródłem witaminy B12. Co więcej, dwie łyżki stołowe drożdży dostarczają aż 8 gramów białka! Można je stosować jako dodatek do potraw lub składnik roślinnych sosów, wzbogacając smak i wartości odżywcze posiłków. Warto spróbować zastąpić nimi np. parmezan.

4. Kakao

Badania wykazały, że kakao może obniżać poziom glukozy we krwi na czczo i poprawiać insulinowrażliwość.

Kakao może również pomagać w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL, co jest korzystne dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych, szczególnie u osób z cukrzycą, które są bardziej narażone na choroby sercowo-naczyniowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pomarszczony super groszek. Pomaga w cukrzycy typu 2

5. Brokuły

Brokuły, bogate w błonnik, witaminę C, białko i chrom, odgrywają kluczową rolę w poprawie metabolizmu glukozy. Ich regularne spożywanie może znacząco przyczynić się do lepszego zarządzania cukrzycą typu 2.

6. Jagody

Jagody są doskonałym wyborem dla osób, które chcą złagodzić stany zapalne. Związki antocyjanów, które nadają im charakterystyczny fioletowo-niebieski kolor, powiązano z zapobieganiem przewlekłym problemom zdrowotnym, takim jak choroby układu krążenia, nowotwory i cukrzyca.

Niektóre badania wykazały, że dzikie jagody zawierają od trzech do pięciu razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykłe! To właśnie dlatego zalecane są diabetykom.

7. Kurkuma

Kurkuma, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, jest bardzo korzystna dla osób z cukrzycą typu 2. Regularne dodawanie kurkumy do diety może pomóc w zmniejszaniu stanów zapalnych i wesprzeć zdrowie ogólne.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić