Kamil S. Sikora| 

Nie warto! Niszczą organizm. Mogą doprowadzić do niewydolności nerek

7

Lekarze od dawna ostrzegają, że regularne sięganie po napoje gazowane wpływa niekorzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz wątrobę, a także przyczynia się rozwoju próchnicy zębów. Jak się okazuje, tego rodzaju trunki mogą również zaburzać prawidłową pracę naszych nerek. Do takich wniosków doszli polscy naukowcy.

Nie warto! Niszczą organizm. Mogą doprowadzić do niewydolności nerek
Te napoje mogą negatywnie wpłynąć na drowie (via Getty Images, 2022 Getty Images)

Wyniki analizy opublikowanej na łamach czasopisma naukowego "Scientific Reports" potwierdzają, że do czynników ryzyka kamicy nerkowej można zaliczyć picie napojów gazowanych, które zawierają kwas fosforowy.

Zdaniem polskich naukowców, ten związek chemiczny przyczynia się do tworzenia się i wzrostu kryształów struwitu, będących najważniejszym komponentem tzw. infekcyjnych kamieni. Rozwój tych kryształów w układzie moczowym mogą wywoływać bakterie produkujące ureazę.

Podczas badań naukowcy odtworzyli naturalne warunki organizmu, które występują w czasie zakażenia bakterią Proteus. Potem zbadano poziom kwasu fosforowego. Pomimo tego, że w warunkach laboratoryjnych kwas fosforowy zmniejszył stężenie pH moczu, badacze mają wątpliwości, czy w organizmie ludzkim jest to możliwe, biorąc pod uwagę stały przepływ moczu.

Jak zaznaczyła główna autorka badań prof. Jolanta Prywer z Instytutu Fizyki Politechniki Łódzkiej, prawdopodobnie stężenie kwasu fosforowego w moczu jest mniejsze. Dlatego nie obniża on poziomu pH w moczu na tyle, żeby zniszczyć bakterie.

Zdaniem zespołu naukowego, u pacjentów z kamieniami, których powstanie nie jest związane z infekcją bakteryjną, obecność kwasu fosforowego może przyczyniać się do rozwoju kolejnych warstw kamieni moczowych.

Jak podkreśliła Prof. Jolanta Prywer, w ostatnich latach odnotowano tendencję wzrostową, jeśli chodzi o kwestię zachorowania na infekcyjną kamicę nerkową. Dotyczy to krajów wysokorozwiniętych, w których powszechnie spożywa się napoje bogate właśnie w kwas fosforowy.

Najwięcej tej substancji znajdziemy w napojach typu cola. Kwas fosforowy nadaje tym produktom kwaśny smak i pełni rolę konserwantu. Dlatego w trosce o dobrą kondycję naszego organizmu powinniśmy zastąpić tego typu trunki zdrowszymi zamiennikami.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Test napojów gazowanych z kofeiną. Czy da się odróżnić tylko po smaku - Coca-Colę od Pepsi?
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić