Kamil S. Sikora| 

Niewielu wie, jak rozpoznać polski czosnek. A to banalnie proste

175

Czosnek powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. To cenne warzywo posiada silne właściwości lecznicze i warto po nie sięgać jak najczęściej. Sprawdź, czym różnią się poszczególne gatunki czosnku.

Niewielu wie, jak rozpoznać polski czosnek. A to banalnie proste
Czosnek naturalnie wzmacnia naszą odporność (Ikan Leonid)

Czosnek zwyczajny

Czosnek zwyczajny zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, sole mineralne, związki śluzowe oraz garlicynę. Ma w sobie również cenne olejki eteryczne — skordyninę i alliinę. Ta druga substancja po zmiażdżeniu ząbka czosnku przekształca się w allicynę, która obniża stężenie cholesterolu, reguluje ciśnienie i zapobiega rozwojowi grzybów w organizmie. Czosnek zwyczajny jest skutecznym lekarstwem na objawy grypy i przeziębienia, dlatego jest uznawany za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków.

Czosnek dęty

Ten gatunek czosnku nazywany również cebulą siedmiolatką. Zawiera ponad trzy razy więcej witaminy C niż zwykła cebula. Inne cenne elementy, jakie posiada czosnek dęty to witaminy z grupy B, witamina PP, wapń, potas oraz flawonoidy (kwercetyna i kemferol). Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Zarówno szczypiorek, jak i główka czosnku dętego nadają się do jedzenia.

Czosnek sałatkowy

Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, surówek, marynat i potraw mięsnych. Czosnek sałatkowy nie zawiera takiej ilości olejków eterycznych i nie jest tak ostry w smaku, jak pozostałe gatunki uprawiane w Polsce. Nie oznacza to jednak, że posiada mniej walorów zdrowotnych. Warto po niego sięgać regularnie, szczególnie ze względu na bogactwo witaminy C i witamin z grupy B.

Czosnek niedźwiedzi

W tym gatunku czosnku znajdziemy znaczne ilości siarki, która regeneruje i utrzymuje w dobrej kondycji naszą skórę, włosy i paznokcie. Po czosnek niedźwiedzi powinny sięgać osoby cierpiące na problemy skórne, schorzenia reumatyczne i dolegliwości układu sercowo-naczyniowego.

Poza tym ten gatunek czosnku wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwnowotworowe. Najbardziej wartościowe są liście tej rośliny.

Jak rozpoznać polski czosnek?

Podczas robienia codziennych zakupów warto wiedzieć, jak odróżnić polski czosnek od produktu pochodzącego z Chin, który jest uboższy w wartości odżywcze i może zawierać substancje niekorzystne dla naszego zdrowia.

Czosnek z Chin ma zazwyczaj większą główkę i bardziej intensywny biały kolor. Z kolei polski produkt ma fioletowe zabarwienie i intensywniejszy aromat.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić