aktualizacja 

Nigdy nie łącz z kawą. Nie schudniesz, wyniszczysz trzustkę i wątrobę

246

Kawa ma sporo pozytywnych właściwości. Pozytywnie wpływa na koncentrację, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, a także poprawia krążenie krwi i pomaga pozbyć się tkanki tłuszczowej. Warto mieć jednak na uwadze to, że nie wszystko możemy łączyć z kawą.

Nigdy nie łącz z kawą. Nie schudniesz, wyniszczysz trzustkę i wątrobę
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay)

Kawy nie można łączyć z niektórymi lekami. Jeden z nich to aspiryna. Jeżeli zmieszamy ją z kawą, to mogą wystąpić podrażnienia żołądka, a nawet ostre bóle brzucha.

Kawa zawiera tłuszcze, które nie powinny być łączone z lekami przeciwgorączkowymi i przeciwbólowymi. Wszystko dlatego, że tłuszcze mogą nadmiernie zwiększać stężenie leku we krwi, co może powodować działania niepożądane. Przyjmując leki, należy dokładnie zapoznać się z ulotką lub skonsultować z naszym lekarzem prowadzącym.

W połączeniu z kawą nie można spożywać nabiału. Tym napojem lepiej nie popijać twarożku, sera żółtego czy jogurtu. Kawa zawiera bowiem kwas szczawiowy, który wiążąc się z wapniem obecnym w nabiale, powoduje powstawanie szczawianów. Odkładają się one w postaci kamieni w drogach moczowych, a ponadto utrudniają przyswajanie wapnia.

Chcesz popić nabiał kawą? Dodaj do niej mleka. Wtedy kwas szczawiowy zwiąże wapń zawarty w mleku, a wapń obecny w nabiale zostanie wchłonięty do organizmu.

Nigdy nie łącz kawy z alkoholem!

Kawa najczęściej ma w sobie kofeinę. Jej duża ilość w parze z nadmiarem alkoholu może wywołać zaburzenia w naszym organizmie.

Taka mieszanka może doprowadzać do dziwnych i agresywnych zachowań. Eksperci ostrzegają, że połączenie kawy z alkoholem obciąża nadmiernie zarówno wątrobę, jak i trzustkę.

Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić