Kamil S. Sikora| 

Odpiera atak wirusów. Stawia na nogi podczas choroby

3

Zwłaszcza podczas okresu jesienno-zimowego jesteśmy narażeni na infekcje wirusowe i bakteryjne. Żeby się przed nimi uchronić lub złagodzić ich objawy warto sięgnąć po prozdrowotną miksturę. Do jej przygotowania potrzebujemy kilka łatwo dostępnych składników.

Odpiera atak wirusów. Stawia na nogi podczas choroby
Ta mikstura świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu (Getty Images, 2022 Getty Images)

Właściwości cebuli

Cebula doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Poza tym jest jednym z najsilniej działających naturalnych antybiotyków. Znajdziemy w niej m.in.: witaminę A, E, K witaminy z grupy B, siarkę, cynk, magnez, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem, kwercetynę i błonnik pokarmowy.

Dzięki obecności wielu cennych składników warzywo to wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwcukrzycowe i przeciwutleniające. Ponadto tym usprawnia pracę układu immunologicznego i reguluje ciśnienie tętnicze. Pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, które zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Zawarte w tym polarnym warzywie antyoksydanty chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia się organizmu. Oto przepis na leczniczy preparat na bazie cebuli i innych prozdrowotnych produktów.

Do przyrządzenia syropu cebulowego będziemy potrzebować:

  • 1 dużej cebuli,
  • 1 cytryny,
  • 2-3 cm korzenia imbiru,
  • odrobiny miodu naturalnego,
  • pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy.

Sposób przygotowania i dawkowanie:

Najpierw należy obrać cebulę i pokroić w piórka. Potem cytrynę kroimy wzdłuż na pół i na plasterki. Wcześniej obrany korzeń imbiru siekamy na cienkie plastry. Składniki układamy warstwami w naczyniu, aż do ich całkowitego zużycia. Całość zalewamy miodem i posypujemy kurkumą. Pojemnik przykrywamy folia i stawiamy blisko kaloryfera.

Po upływie 3 dni odcedzamy syrop i wstawiamy do lodówki. Preparat nie tylko podnosi odporność, ale zwalcza również objawy infekcji takie jak kaszel, ból i stan zapalny gardła czy zapalenie krtani.

W celach profilaktycznych zażywamy jedną łyżkę mikstury w ciągu dnia. Z kolei w przypadku przeziębienia spożywamy trzy łyżki dziennie. Ze względu na właściwości wykrztuśne, ostatnią porcję syropu łykamy nie później niż 3 godziny przed snem.

Zobacz także: Syrop z malin na katar? Lekarz mówi, jaki błąd popełniały nasze babcie
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić