Milena Górecka| 
aktualizacja 

Pij, gdy łapie cię choroba. Pobudza trawienie, zbija ciśnienie

5

W okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych, warto sięgnąć po naturalne metody wzmacniania odporności i zwalczania ewentualnych infekcji. Po jedną z tych metod możesz sięgnąć już w chwili, w której czytasz te słowa - na pewno masz w swojej kuchni tymianek i wrzątek! Napar z tymianku to prawdziwa rewolucja.

Pij, gdy łapie cię choroba. Pobudza trawienie, zbija ciśnienie
Zalej wrzątkiem i pij. Najlepiej wzmacnia odporność (Licencjodawca, Foreverhappy-Mee)

Właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne

Tymianek, ze względu na zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów, wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jest też znany ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych oraz antyseptycznych. Działa jak naturalny antybiotyk, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i bakteriami.

Regularne spożywanie naparu z tymianku może zatem przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowań na infekcje dróg oddechowych, które są szczególnie powszechne w okresie jesienno-zimowym.

Łagodzenie podrażnień dróg oddechowych

Tymianek ma również właściwości przeciwkaszlowe i przeciwskurczowe, które łagodzą podrażnienia dróg oddechowych. Jego działanie wykrztuśne pomaga wydalić z organizmu śluz i flegmę, co jest szczególnie ważne przy przeziębieniach i grypie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety

Pozostałe właściwości tymianku

Tymianek ma także szereg innych właściwości prozdrowotnych. Jest znany ze swojego działania przeciwbólowego (sprawdza się szczególnie podczas menstruacji), wspomaga procesy trawienne, działa moczopędnie oraz relaksująco. Obniża też ciśnienie krwi i pomaga zwalczać anemię.

Jak przyrządzić napar z tymianku?

Aby przygotować napar z tymianku, będziesz potrzebować:

  • niecałą łyżeczkę suszonego tymianku (lub dwie gałązki świeżego),
  • 1 szklankę wody.

Zimną wodę wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp tymianek, przykryj i pozostaw na 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i przecedź napar. Pij, póki ciepły!

Miksturę warto spożywać raz dziennie przez cały okres jesienno-zimowy. Należy jednak pamiętać, że nadmiaru tymianku powinny unikać kobiety ciężarne i karmiące oraz osoby borykające się z problemami z sercem, wrzodami i przewlekłymi problemami trawiennymi.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić