Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

11 najzdrowszych przypraw na świecie. Nie żałuj sobie

1

Mogłoby się wydawać, że dodawanie ziół i przypraw do posiłków tylko poprawia ich smak. Nic bardziej mylnego – nawet małe ilości jednej z dwunastu niżej wymienionych przypraw przyczyniają się do realnej poprawy zdrowia i samopoczucia! Zanim następnym razem użyjesz soli, zastanów się, jaka kombinacja ziół może ją w danym posiłku zastąpić.

11 najzdrowszych przypraw na świecie. Nie żałuj sobie
Oregano to jedna z najzdrowszych przypraw świata (Licencjodawca, Moskow)

Imbir

Pikantny imbir używany był w medycynie chińskiej od tysięcy lat. Zawiera związki bioaktywne, w tym gingerole, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

W zeszłym roku opublikowano metaanalizę obejmującą aż 24 badania na temat zdrowotnych właściwości tej przyprawy.

Potwierdzono, że spożywanie imbiru ma pozytywny wpływ na poziom cukru i lipidów we krwi, chorobę zwyrodnieniową stawów, ciśnienie krwi, kontrolę wagi i biomarkery stanu zapalnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety

Oregano

Ziemiste oregano zawiera związki roślinne (terpeny, tymol i karwakrol), które mają silne właściwości przeciwutleniające. Niegdyś stosowany był jako lek na niestrawność, kaszel, biegunkę i zapalenie oskrzeli.

Badanie przeprowadzone w 2023 roku, w którym wzięło udział 24 żołnierzy, wykazało, że uczestnicy, którym po intensywnym teście sprawności fizycznej podano 500 miligramów sproszkowanego oregano, mieli zmniejszone markery uszkodzenia mięśni i stresu oksydacyjnego we krwi oraz zwiększony poziom przeciwutleniaczy w porównaniu z uczestnikami, którzy przyjmowali placebo.

Oznacza to, że włączenie do diety oregano powoduje mniejsze narażenie na zmęczenie, wyczerpanie, bóle głowy, senność, utratę koncentracji i siły mięśniowej.

Szafran

Najdroższa przyprawa świata zawiera ponad 150 składników aktywnych, w tym krocynę, pikrokrocynę, safranal, likopen, kemferol, zeaksantynę i beta-karoten.

Wpływa na stężenie dopaminy, noradrenaliny, serotoniny w mózgu, ma zatem udowodnione działanie przeciwdepresyjne i łagodzące niepokój. Używany jest w leczeniu schizofrenii, chorób serca, choroby Alzheimera (hamuje gromadzenie się białka amyloidu-beta) i cukrzycy typu 2. Obniża poziom kortyzolu i zwiększa poziom estrogenu.

Cynamon

Korzenny cynamon cejloński wypełniony jest prozdrowotnymi związkami. Zawartość aldehydu cynamonowego, kumaryny, kwasu cynamonowego i eugenolu jest gwarancją właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Kardamon

Zawiera związki fenolowe i olejki eteryczne, które mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, obniżające ciśnienie krwi i przeciwcukrzycowe.

Wyniki przeglądu z 2021 roku sugerują, że kardamon może mieć korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, markery stanu zapalnego i redukcję tłuszczu w wątrobie.

Czosnek

Czosnek może pomóc chronić zdrowie serca. Badanie z 2021 r., które obejmowało informacje dotyczące 4329 osób dorosłych, wykazało, że osoby, które spożywały surowy czosnek — od jednego do trzech razy w tygodniu — miały cieńszą błonę wewnętrzną i środkową tętnicy szyjnej (cIMT).

cIMT jest wczesnym markerem miażdżycy tętnic i jest stosowany jako pomiar oceny ryzyka choroby z nią związanej.

Rozmaryn

Wykazano, że kwas rozmarynowy i inne związki występujące w rozmarynie mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe.

Niektóre badania sugerują, że picie herbaty rozmarynowej może przynosić korzyści osobom z lękiem i depresją.

Kurkuma

Kurkuma i jej główny składnik aktywny (kurkumina) zostały powiązane z wieloma imponującymi korzyściami zdrowotnymi: właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwutleniającymi i przeciwnowotworowymi.

Kurkuma może być skuteczna w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i cukrzycy typu 2. Poprawia też funkcje poznawcze i chroni przed ich pogorszeniem w przyszłości.

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa zawiera przeciwutleniacze (terpeny i związki fenolowe), psychoaktywną mirystycynę oraz metyloeugenol, który obniża lęk. Podobnie jak szafran, gałka muszkatołowa zwiększa poziom serotoniny, dopaminy i noradrenaliny, a zatem ma działanie przeciwdepresyjne.

Szałwia

Aktywne związki — kwas rozmarynowy, kamfora, luteolina, apigenina i kwercetyna — nadają szałwii silne właściwości terapeutyczne.

Naukowcy odkryli, że szałwia działa jak naturalny inhibitor acetylocholinoesterazy (AChE), enzymu rozkładającego neuroprzekaźnik zwany acetylocholiną (ACh). ACh odgrywa ważną rolę w funkcjach poznawczych, więc zwiększenie dostępności ACh w mózgu może pomóc poprawić pamięć i zdolność koncentracji.

Jej suplementowanie poprawia funkcje poznawcze, nastrój, czujność, uwagę, pamięć i zapamiętywanie słów zarówno u osób zdrowych, jak i cierpiących na chorobę Alzheimera.

Pietruszka

Aromatyczna pietruszka jest ziołem bogatym w witaminę C, karotenoidy oraz flawonoidy, które działają na komórki ochronnie i przeciwzapalnie.

Stosowanie diety bogatej w te substancje może pomóc chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczych, chorobami serca i śmiercią z różnych przyczyn.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić