Kamil S. Sikora| 

Potężna dawka witaminy C. Wystarczy 10 mililitrów

10

Ten popularny cytrus jest nie tylko wyśmienitym dodatkiem do herbaty i zdrowego koktajlu, ale sprawdza się również jako składnik sałatek, potraw mięsnych i dań rybnych. Na bazie cytryny można przyrządzić także leczniczą nalewkę. Prosty przepis na tę prozdrowotną miksturę znajdziesz poniżej.

Potężna dawka witaminy C. Wystarczy 10 mililitrów
Nalewka z cytryn ma mnóstwo właściwości zdrowotnych (Licencjodawca, Fredy Ferreri)

Domowa nalewka z cytryny zawiera m.in.: witaminę C, E, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, sód i beta-karoten. Dzięki zawartości cennych elementów domowy preparat usprawnia pracę układu immunologicznego, dzięki czemu podnosi odporność naszego organizmu na wirusowe i bakteryjne infekcje. Poza tym wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Substancje zawarte w cytrynówce zapobiegają rozwojowi miażdżycy, zawałom serca i udarom mózgu. Przeciwutleniacze obecne w tej miksturze chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, namnażaniem komórek nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia. Ponadto nalewka przyrządzona na bazie cytryny reguluje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo i doskonale sprawdza się przy leczeniu dolegliwości związanych z układem oddechowym. Pomaga również przy problemach z wątrobą, łagodzi objawy alergii i wspomaga pracę mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej

Należy jednak pamiętać, że nie wolno przesadzać z ilością nalewki. Wystarczy 10 ml dziennie.

Przepis na nalewkę z cytryny

Składniki nalewki:

  • 10 ekologicznych cytryn,
  • 0,5 spirytusu rektyfikowanego,
  • 750 ml wody,
  • 320 g płynnego miodu.

Na początek należy obrać żółtą część cytryny i pozostawić białą. Potem pokroić ją w drobne paski. Skórkę wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem i pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na 24 godziny. Kiedy upłynie odpowiednia ilość czasu, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego miód, a następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki wymienione w przepisie i miksturę wlewamy do butelek. Po upływie co najmniej tygodnia możemy w pełni korzystać ze zdrowotnych walorów domowej cytrynówki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić