Potężna dawka witaminy C. Wystarczy 10 mililitrów
Ten popularny cytrus jest nie tylko wyśmienitym dodatkiem do herbaty i zdrowego koktajlu, ale sprawdza się również jako składnik sałatek, potraw mięsnych i dań rybnych. Na bazie cytryny można przyrządzić także leczniczą nalewkę. Prosty przepis na tę prozdrowotną miksturę znajdziesz poniżej.
Domowa nalewka z cytryny zawiera m.in.: witaminę C, E, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, sód i beta-karoten. Dzięki zawartości cennych elementów domowy preparat usprawnia pracę układu immunologicznego, dzięki czemu podnosi odporność naszego organizmu na wirusowe i bakteryjne infekcje. Poza tym wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Substancje zawarte w cytrynówce zapobiegają rozwojowi miażdżycy, zawałom serca i udarom mózgu. Przeciwutleniacze obecne w tej miksturze chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, namnażaniem komórek nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia. Ponadto nalewka przyrządzona na bazie cytryny reguluje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo i doskonale sprawdza się przy leczeniu dolegliwości związanych z układem oddechowym. Pomaga również przy problemach z wątrobą, łagodzi objawy alergii i wspomaga pracę mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej
Należy jednak pamiętać, że nie wolno przesadzać z ilością nalewki. Wystarczy 10 ml dziennie.
Czytaj też: Wymiata złogi z jelit. Takich jeszcze nie jadłeś
Przepis na nalewkę z cytryny
Składniki nalewki:
- 10 ekologicznych cytryn,
- 0,5 spirytusu rektyfikowanego,
- 750 ml wody,
- 320 g płynnego miodu.
Na początek należy obrać żółtą część cytryny i pozostawić białą. Potem pokroić ją w drobne paski. Skórkę wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem i pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na 24 godziny. Kiedy upłynie odpowiednia ilość czasu, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego miód, a następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki wymienione w przepisie i miksturę wlewamy do butelek. Po upływie co najmniej tygodnia możemy w pełni korzystać ze zdrowotnych walorów domowej cytrynówki.