Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wymiata złogi z jelit. Takich jeszcze nie jadłeś

25

Te pyszne warzywa cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością i są powszechnie uznawane za jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Mowa oczywiście o pomidorach, które doskonale smakują zarówno na surowo, jak i pod postacią przecieru, ketchupu, kremu, sosu czy zupy. Nie każdy wie, że można je również ukisić. Koniecznie wypróbuj przepis na kiszone pomidory i włącz na stałe ten prozdrowotny rarytas do swojego menu.

Wymiata złogi z jelit. Takich jeszcze nie jadłeś
Jakie właściwości mają kiszone pomidory? (Licencjodawca, Anna Tekkol)

Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

  • 2 kg niewielkich pomidorów,
  • 2 litry wody.
  • 4 łyżki octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka nasion pieprzu,
  • pęczek kopru.

Na początek trzeba dokładnie umyć pomidory, a czosnek obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie pomidory wkładamy do słoików na przemian z koperkiem pieprzem i czosnkiem. Potem w garnku należy zagotować wodę z dodatkiem soli i liści laurowych. Mieszankę wlewamy do szklanych pojemników, szczelnie je zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Po kilku godzinach słoiki stawiamy pokrywką do góry i na kilka tygodni wstawiamy do piwnicy lub w inne chłodne i zacienione miejsce. Po upływie tego czasu możemy w pełni korzystać ze smakowych i zdrowotnych walorów tej niezwykłej kiszonki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przechowywanie pomidorów. Naukowcy: można je trzymać w lodówce

Prozdrowotne właściwości kiszonki z pomidorów

Nie bez powodu kiszone pomidory, podobnie jak inne tego typu produkty są uznawane za polskie superfoods. W tej kiszonce znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, błonnik pokarmowy i kwas mlekowy.

Regularne spożywanie kiszonych pomidorów nie tylko dostarczy do naszego organizmu wielu cennych elementów, ale również usprawni pracę układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego. Poza tym wpłynie korzystnie na mikroflorę jelitową, pomoże pozbyć się złogów pokarmowych z układu pokarmowego i na długo zapewni nam uczucie sytości.

Kiszone pomidory pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów, regulują ciśnienie tętnicze i wchłanianie cukru we krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia incydentów kardiologicznych. Ta nietypowa kiszonka jest polecana osobom ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Zaburzony poziom lipidów w osoczu krwi sprzyja rozwojowi miażdżycy udaru mózgu i zawału serca, dlatego kiszone pomidory warto jeść codziennie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Korona Kielce jedzie do Gliwic. Vukovic: możemy uczynić święta barwniejszymi
Multimedalistka pobiegła w zawodach szkolnych. Film obiegł internet
Darmowa kawa w Żabce. "Zapraszamy wszystkich klientów"
Chiny jako alternatywa dla USA? "Musimy wziąć na siebie odpowiedzialność"
Nagle Messi podał nazwisko Lewego. Wymienił go w nietypowym gronie
Nagranie z muzeum ich pogrążyło. Wśród skazanych syn polityka i radny
Tragedia w Hamburgu. Nie żyje 15-latek. Siedmiu Syryjczyków w areszcie
Policja ostrzega. Tego nie wolno robić w lany poniedziałek
Pod ziemią czekała tajemnica. Historyczne odkrycie przy budowie UW
Sałatka warstwowa na Wielkanoc. Ten przepis to hit
Polacy, szykujcie się. Uderzą już 18 kwietnia
Kupiłeś te batony bezglutenowe? Te osoby nie powinny ich jeść
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić