Kamil S. Sikora| 

Wymiata złogi z jelit. Takich jeszcze nie jadłeś

25

Te pyszne warzywa cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością i są powszechnie uznawane za jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Mowa oczywiście o pomidorach, które doskonale smakują zarówno na surowo, jak i pod postacią przecieru, ketchupu, kremu, sosu czy zupy. Nie każdy wie, że można je również ukisić. Koniecznie wypróbuj przepis na kiszone pomidory i włącz na stałe ten prozdrowotny rarytas do swojego menu.

Wymiata złogi z jelit. Takich jeszcze nie jadłeś
Jakie właściwości mają kiszone pomidory? (Licencjodawca, Anna Tekkol)

Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

  • 2 kg niewielkich pomidorów,
  • 2 litry wody.
  • 4 łyżki octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka nasion pieprzu,
  • pęczek kopru.

Na początek trzeba dokładnie umyć pomidory, a czosnek obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie pomidory wkładamy do słoików na przemian z koperkiem pieprzem i czosnkiem. Potem w garnku należy zagotować wodę z dodatkiem soli i liści laurowych. Mieszankę wlewamy do szklanych pojemników, szczelnie je zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Po kilku godzinach słoiki stawiamy pokrywką do góry i na kilka tygodni wstawiamy do piwnicy lub w inne chłodne i zacienione miejsce. Po upływie tego czasu możemy w pełni korzystać ze smakowych i zdrowotnych walorów tej niezwykłej kiszonki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przechowywanie pomidorów. Naukowcy: można je trzymać w lodówce

Prozdrowotne właściwości kiszonki z pomidorów

Nie bez powodu kiszone pomidory, podobnie jak inne tego typu produkty są uznawane za polskie superfoods. W tej kiszonce znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, błonnik pokarmowy i kwas mlekowy.

Regularne spożywanie kiszonych pomidorów nie tylko dostarczy do naszego organizmu wielu cennych elementów, ale również usprawni pracę układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego. Poza tym wpłynie korzystnie na mikroflorę jelitową, pomoże pozbyć się złogów pokarmowych z układu pokarmowego i na długo zapewni nam uczucie sytości.

Kiszone pomidory pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów, regulują ciśnienie tętnicze i wchłanianie cukru we krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia incydentów kardiologicznych. Ta nietypowa kiszonka jest polecana osobom ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Zaburzony poziom lipidów w osoczu krwi sprzyja rozwojowi miażdżycy udaru mózgu i zawału serca, dlatego kiszone pomidory warto jeść codziennie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić