Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Powstaje z polskich warzyw. Chroni przed rakiem jelit, płuc, trzustki

90

Te cenne warzywa mają szerokie zastosowanie. Można przygotować z nich doskonały sos, zupę, a także sok, który będzie wspierał nasze zdrowie. Co się stanie, gdy na stałe zagości w naszym menu?

Powstaje z polskich warzyw. Chroni przed rakiem jelit, płuc, trzustki
Sok pomidorowy zawiera antyrakowy likopen (Jana Milin)

Stała obecność warzyw i owoców w naszym codziennym jadłospisie wspomaga funkcjonowanie całego organizmu, chroni przed rozwojem wielu groźnych chorób i zapewnia zdrowie skóry. Wśród tych najzdrowszych eksperci ds. żywienia wymieniają pomidory – polskie warzywa dostępne w każdym supermarkecie, które także z łatwością posadzimy w ogródku.

Sok z tych cennych warzyw warto pić codziennie, gdyż ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. To źródło błonnika i wielu witamin, w tym witaminy C, K i A oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w nich również żelazo, potas, fosfor i magnez.

Wystarczy szklanka dziennie, by wzmocnić układ odpornościowy i utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu we krwi. Sok z pomidorów wspomaga proces odchudzania, hamuje uczucie głodu, reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, chroniąc przed rozwojem raka jelita grubego.

Ale działanie przeciwnowotworowe soku pomidorowego nie ogranicza się tylko do jelit. Ten zdrowy napój zapobiega takim nowotworom, jak rak płuc, prostaty, trzustki i piersi. Wszystko za sprawą likopenu. Ten silny przeciwutleniacz chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Zmniejsza ryzyko miażdżycy tętnic i choroby wieńcowej.

Sok pomidorowy jest uważany również za naturalny energetyk, dlatego warto nim zastąpić poranną kawę.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić