Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Prosta droga do zawału. Zakazane w Danii, w Polsce używane na potęgę

153
Podziel się:

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od dawna ostrzega przed regularnym sięganiem po żywność bogatą w tłuszcze trans. Spożywanie tego typu produktów przyczynia się do wystąpienia poważnych dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego. Nie bez powodu w Danii ten szkodliwy rodzaj tłuszczu został zakazany.

Prosta droga do zawału. Zakazane w Danii, w Polsce używane na potęgę
Tłuszcze trans znajdziemy w wyrobach garmażeryjnych (Licencjodawca, Ricky Carioti)

Tłuszcze trans znajdziemy m.in.: w wysokoprzetworzonych produktach, smażonych potrawach, wyrobach piekarniczych mających długą datę przydatności, konserwach mięsnych, parówkach, daniach typu fast food, margarynach, słodyczach, serkach topionych, mrożonkach, zupkach chińskich, wyrobach garmażeryjnych, takich jak pierogi, pyzy, kartacze i gotowych daniach. Stała obecność tych kwasów tłuszczowych podnosi stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, obniżając jednocześnie frakcje HDL, czyli dobry cholesterol. Zaburzona gospodarka lipidowa jest jednym z głównych czynników rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zawału serca i udaru mózgu.

Nadmierne spożywanie tłuszczów trans zwiększa również rozwoju cukrzycy typu 2, nadwagi otyłości, nowotworu jelita grubego, choroby Alzheimera i może powodować problemy z płodnością.

Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia tłuszcze trans powinny być całkowicie wyeliminowane z żywności. W 2003 roku w Dani został wprowadzony zakaz stosowania izomerów trans w przemyśle spożywczym. Naukowcy z Duńskiego Uniwersytetu Technicznego, Uniwersytetu Kopenhaskiego i University of Liverpool w Wielkiej Brytanii postanowili przyjrzeć się korzyściom zdrowotnym płynących ze zmian duńskich przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Tłuszcze, których WHO chce się pozbyć

W badaniu wzięły udział dorosłe osoby będące w przedziale wiekowym od 25 do 84 lat, które mieszkały w Danii w latach 1991-2007. Uczestników podzielono na grupy według społeczno-ekonomicznych parametrów statystycznych. Jak się okazało, dzięki zmianom przepisów w Danii, w ciągu 16 lat, 1200 pacjentów z chorym sercem uniknęło śmierci. Jak podkreślili autorzy badania, wprowadzenie podobnych ograniczeń dotyczących ogólnego spożycia tłuszczów trans w innych krajach mogłoby w znacznym stopniu zmniejszyć wskaźnik przedwczesnych zgonów spowodowanych schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(153)
Zuzanna
5 dni temu
Przeprowadzono badania na osobach które mają po 84 lata?, to jak widać te tłuszcze nie wcale nie są szkodliwe jak jeszcze robiono badania osób w wieku 84 lat.
dziadek
7 dni temu
Dietetycy wymyślili śniadanie , drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja - muszą z czegoś żyć bo te jadłospisy - można zarobić a zasada jest jedna - słuchaj się swojego organizmu i jedz wtedy kiedy jesteś głodny, stosuje te zasadę od 3 lat i co obserwuje czesto śniadań nie jem a obiad skromny dopiero o 17 a przegryzką na kolacje o 22. Wszystko w normie- wszystko i waga też.
Stary Zgred
1 tyg. temu
To fakt, że tłuszcze trans, a także oleje: palmowy, słonecznikowy, z pestek winogron są szkodliwe. Ale tutaj na temat cholesterolu napisano bzdury i to już dawno udowodniono. Szkodliwy jest tylko cholesterol utleniony! Cholesterol LDL wysyła wątroba na ratunek i do wytworzenia witaminy D3 oraz pewnych hormonów. Cholesterol HDL to ten nie wykorzystany nadmiar, zagęszczony i zwracany do wątroby. Jak działają statyny na obniżenie cholesterolu? Wyobraźcie sobie, że pali się Wasz dom (stan zapalny w organizmie). Przyjeżdża straż pożarna do gaszenia (cholesterol LDL !!!) a Wy strzelacie do nich z automatów (statyny) i zabijacie ich. Tak Was niektórzy lekarze "leczą", niszcząc Wam zdrowie statynami.
xxD
1 tyg. temu
Po grzyba te ostrzeżenia skoro człowiek idzie do lekarza i tam dowiaduje się że opieka lekarska w Polsce to fikcja i atrapa ?
ZK590
1 tyg. temu
w radio mówili, że na zimę nie mają /także/ zabezpieczenia soli na drogi. Soli mają tyle ile zużyją do produktów żywnościowych.
o co chodzi?
1 tyg. temu
To co mamy jesc jak wszystko szkodzi? Mieso szkodzi, bulki szkodza, ziemniaki tez bo cukrzyca . Rozumiem, ze nie zrec, a jesc,ale bez przesady.
pawel-
1 tyg. temu
na coś muszę umrzeć - prawda panie dochtorze ?
regge
1 tyg. temu
Latwo powiedziec,ciezej zrobic,jak sie nie ma zbyt wiele gotowki,biedni emeryci. To znaczy ze polski przemysl spozywczy to zabojcy????tak to mamy odbierac?? a gdzie Minister Zdrowia???reklamuje polskie pierogi????//Pewnie tak
Rabbit
1 tyg. temu
Myślałem po nagłówku że będzie o szczepiące
alemidietetyk
1 tyg. temu
Mój dziadek uwielbiał kiełbasę, salceson, pasztetówkę, kiszkę, konserwy. Herbatę słodził 4 łyżeczkami cukru. Żył 92 lata, nie chorował przewlekle i był szczupły. Co na to dietetycy?
iiii
1 tyg. temu
wystarczy nie produkować gotowych dań ,po co trujecie ludzi
Babcia
1 tyg. temu
O kurczę, co tu jeść?!
mag
1 tyg. temu
czyli są generalnie we wszystkim co się na co dzień je. Czyli nie jeść albo wydać cały budżet rodziny na tylko jedną osobę żeby zatrudnić dla niej dietetyka i catering.
mędrzec
1 tyg. temu
WHO już 50 lat temu trąbiło, że na świecie jest za dużo ludzi, więc nie wierzę, że coś robią, aby ci ludzie żyli długo.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić