Kamil S. Sikora| 

Prowadzi do raka jelit, piersi. Polacy cierpią zwłaszcza zimą

1

Z roku na rok wzrasta liczba diagnozowanych nowotworów. Do najsilniejszych czynników zwiększających ryzyko rozwoju raka zaliczane jest nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, a także nadwaga i otyłość. Istnieją jednak nietypowe źródła, które również mogą przyczyniać się do powstawania komórek nowotworowych. Oto cztery z nich.

Prowadzi do raka jelit, piersi. Polacy cierpią zwłaszcza zimą
Prof. Alastair Lewis mówi, co może zwiększać ryzyko raka (Licencjodawca)

Nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne może narażać nas na rozwój raka skóry, dlatego eksperci od lat apelują, aby nie zapominać o stosowaniu przeciwsłonecznych filtrów. Jak się jednak okazuje, nie wszystkie kosmetyki chroniące nas przed szkodliwym działaniem słońca będą dobrym wyborem. Przed zakupem produktu należy uważnie przeczytać jego skład, jeśli znajduje się w nim Benzofenon-3 (lub oksybenzon), kwas para-aminobenzoesowy, oktokrylen, cynoksyk, salicylan oktylu, homosalat, dioxybenzon, antranilan metylu, metoksykinnamat czy parabeny – lepiej odłóż taki produkt z powrotem na półkę.

Szkodzić może nam nie tylko nadmiar, ale i niedobór słońca - na co cierpią Polacy zimą. Według badań nawet 90 proc. z nas ma niedobór witaminy D. Liczne badania, m.in. te naukowców z Centrum Onkologii Moores na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego potwierdziły, że niedobór witaminy D3, której powstawanie w skórze powodują promienie słoneczne, zwiększa ryzyko rozwoju raka piersi i jelita grubego.

Do nowotworzenia mogą przyczyniać się również odświeżacze powietrza oraz świece zapachowe. Według naukowców winny jest limonen – chemiczna, syntetyczna substancja, która jest wykorzystywana przy produkcji cytrusowych zapachów. Prof. Alastair Lewis z University of York zauważył, że limonen w czasie spalania świecy wchodzi w reakcję z ozonem, przez co powstaje rakotwórczy formaldehyd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sojusznik w walce z rakiem. Jedz dwa razy w tygodniu

Kolejną niebezpieczną substancją jest dla naszego organizmu akrylamid, który jest wytwarzany podczas obróbki w wysokiej temperaturze produktów zawierających skrobię. Według naukowców akrylamid może powodować zmiany w DNA i doprowadzać do rozwoju raka. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikowała go jako ''prawdopodobny czynnik rakotwórczy''. Eksperci ostrzegają, by unikać jedzenia przypalonej żywności, a najlepiej zrezygnować z pieczenia, smażenia czy grillowania potraw.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić