Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Przyczynia się do raka i cukrzycy. UE zakazuje go dla jednej grupy

113

Chociaż z roku na rok świadomość dotycząca żywienia wśród polskich konsumentów rośnie, to wiele toksycznych dla naszego organizmu substancji jest ukrytych w produktach, których używamy na co dzień. Rakotwórczy Bisfenol A znajdziemy m.in. w woreczkach kaszy czy ryżu.

Przyczynia się do raka i cukrzycy. UE zakazuje go dla jednej grupy
Bisfenol A znajduje się m.in. w woreczkach ryżu, kaszy

Bisfenol A przenika do żywności, co wielokrotnie potwierdzali naukowcy z całego świata. Jego migracja jest jeszcze silniejsza, gdy zostanie poddany obróbce termicznej. Eksperci ostrzegają, że przykładem takiego działania może być gotowanie ryżu lub kaszy w woreczkach. Sposób ten jest szczególnie popularny wśród polskich konsumentów. I chociaż producenci takich produktów twierdzą, że są całkowicie bezpieczne, a opakowania nie zawierają szkodliwego składnika, to wielu ekspertów jest innego zdania.

Warto zaznaczyć, że już w roku 2013 Unia Europejska nakazała, by producenci produktów dla dzieci zaprzestali stosowania Bisfenolu A, a na swoich wyrobach umieszczała symbol "BPA free". Takie oznaczenia nie są z kolei wymagane na produktach dla dorosłych.

Eksperci podkreślają, że związek ten możemy znaleźć w wielu plastikowych opakowaniach na żywność. Z licznych badań wynika, że Bisfenol A może przyczyniać się do rozwoju komórek nowotworowych, zwiększa ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy. Na toksyczne działanie tej substancji są najbardziej narażone kobiety oraz dojrzewające dziewczyny, gdyż Bisfenol ze względu na swoją budowę, może wpływać negatywnie na ich gospodarkę hormonalną.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić