Trucizna w twojej kuchni. Osłabia serce, powoduje raka piersi i prostaty

256

Chociaż wiele badań wskazuje na to, że bisfenol A powinien zostać zakazany, to mnóstwo firm na całym świecie wciąż wykorzystuje go przy produkcji m.in. plastikowych opakowań na żywność. Sprawdź, dlaczego ten związek jest niebezpieczny dla zdrowia.

Bisfenol A jest toksyczny
Bisfenol A jest toksyczny

Bisfenol A – trucizna z plastiku

Bisfenol A jest masowo stosowany w produkcji opakowań z plastiku, papieru oraz puszek, co sprawia, że łatwo może przeniknąć do żywności i napojów. Wyniki badań opublikowanych na łamach miesięcznika Environmental Health Perspectives potwierdziły, że nadmierny kontakt z BPA podnosi ryzyko występowania raka piersi.

Kolejnym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą styczność z tym związkiem chemicznym, jest zaburzenie gospodarki hormonalnej u mężczyzn, co może prowadzić do problemów z płodnością. Lekarze ostrzegają, że przetworzona żywność i chemikalia przedostające się do jedzenia przez opakowanie powoduje coraz więcej przypadków impotencji, bezpłodności i raka prostaty.

BPA wpływa również negatywnie na układ hormonalny kobiet, co jest potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Bezpośredni kontakt z bisfenolem A znacznie podnosi ryzyko poronienia i problemów z zajściem w ciąże.

Poza tym kontakt z BPA jest czynnikiem ryzyka zaburzeń rozwojowych układu nerwowego i mózgu, a także astmy i zaburzeń odporności u dzieci. Dotyczy to matek w ciąży, które mają wzmożoną styczność z bisfenolem A.

Stała obecność bisfenolu A nie jest też obojętna dla kondycji naszego układu krążenia. Naukowcy, którzy brali udział w programie badawczym National Health and Nutrition Examination Survey, udowodnili, że ekspozycja na BPA ma związek z rozwojem chorób serca, w tym nadciśnienia, arytmii i choroby wieńcowej.

Bisfenol A ma także wpływ na masę ciała i może powodować nadwagę i otyłość, które w efekcie mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, nowotworu lub zawału serca.

Całkowite uniknięcie kontaktu z bisfenolem A jest praktycznie niemożliwe, co nie znaczy, że nie można ograniczyć jego obecności w produktach, które spożywamy. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie niepaczkowanej i świeżej żywności. Wybierać należy opakowania plastikowe, na których zwarta jest informacja o tym, że nie zawierają one szkodliwego BPA.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić