Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Należą do najzdrowszych na świecie. Polacy mają ich pod dostatkiem

29

Są nie tylko jednymi z najbardziej popularnych w Polsce owoców, ale również należą do najzdrowszych produktów na świecie. Chodzi oczywiście o jabłka, które można jeść na surowo lub przyrządzić z nich, dżem, sok, sałatkę czy leczniczą nalewkę. Warto także skorzystać ze zdrowotnych i smakowych walorów jabłek w wersji suszonej. Dlaczego warto po nie sięgać regularnie?

Należą do najzdrowszych na świecie. Polacy mają ich pod dostatkiem
Jakie właściwości mają suszone jabłka? (Licencjodawca, Sergej Vasylchenko)

Jeżeli pomiędzy głównymi posiłkami mamy nieodpartą ochotę na przekąskę, zdecydowanie powinniśmy sięgnąć po suszone jabłka. Ten przysmak jest zdrowszą alternatywą dla przetworzonych produktów bogatych w cukier, sól, szkodliwe tłuszcze trans i puste kalorie. W tych suszonych owocach znajdziemy takie cenne elementy jak witamina C i K, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, mangan, miedź, bor, błonnik pokarmowy oraz polifenole i przeciwutleniacze.

Ich stała obecność w naszym codziennym menu podnosi odporność, wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, wzmacnia kondycję serca, a także poprawiają pamięć i koncentrację. Ten smakołyk do swojej diety powinny włączyć osoby ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu LDL w krwiobiegu, który podnosi ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, zawału serca i udaru mózgu.

Zawarte w suszonych jabłkach antyoksydanty spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu, a także chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem chorób nowotworowych. Jak się okazuje, w suszonych jabłkach znajduje się o wiele więcej cennego błonnika niż w surowych owocach. Odpowiednia ilości włókna pokarmowego usprawnia proces przemiany materii, poprawia perystaltykę jelit i wymiata z nich złogi pokarmowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grejpfruty i jabłka przeciwdziałają zanikom pamięci na starość. Twój mózg ci podziękuje

Ponadto błonnik stymuluje wydzielanie soków trawiennych w żołądku i na długo podtrzymuje uczucie sytości po jedzeniu. Eksperci żywieniowi polecają regularne spożywanie suszonych jabłek osobom borykającym się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Inne tego rodzaju produkty, obok których nie powinniśmy przechodzić obojętnie to: suszone morele, śliwki, daktyle i owoce goji.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić