Kamil S. Sikora| 

Wystarczy 50 ml dziennie. Pomaga na wysoki cholesterol i nadciśnienie

2

Z czereśni można przygotować dżem, sok i kompot albo dodać je do ciasta czy sałatki. Tych pysznych, soczystych i orzeźwiających owoców warto również zrobić leczniczą nalewkę, która pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i cholesterol. Przepis na tę prozdrowotną miksturę znajdziesz poniżej.

Wystarczy 50 ml dziennie. Pomaga na wysoki cholesterol i nadciśnienie
Przepis na tę prozdrowotną miksturę jest niezwykle prosty (Getty Images, Vsevolod Belousov)

Czereśnie zawierają m.in. potas, żelazo, wapń, fosfor, sód, kwercetynę, cyjanidynę, karoten, witaminę A, C i E oraz witaminy należące do grupy B.

Nalewka przygotowana na bazie tych owoców działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Po domowy preparat powinny sięgać pacjenci z umiarkowanym nadciśnieniem tętniczym, dolegliwościami ze strony układu trawiennego, alergią i reumatyzmem.

Poza tym substancje obecne w czereśniach pomagają pozbyć się zbyt wysokiego stężenia złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Zawartość antyoksydantów sprawia, że czereśniówka opóźnia proces starzenia się organizmu, a także chroni go przed rozwojem komórek rakowych i szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Składniki prozdrowotnej nalewki:

1 kg czereśni,

1/2 kg cukru,

500 ml wódki,

500 ml spirytusu rektyfikowanego.

Sposób przygotowania i dawkowanie:

Najpierw z czereśni pozbywamy się ogonków, ale pozostawiamy pestki. Potem owoce wrzucamy do słoika o pojemności 3 litrów i zalewamy alkoholem. Szklany pojemnik szczelnie zakręcamy i zostawiamy na co najmniej pięć tygodni w umiarkowanie nasłonecznionym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa.

Co jakieś 3-4 dni potrząsamy słoikiem. Po upływie pięciu tygodni odcedzamy alkohol od czereśni i przelewamy do oddzielnego słoika. Następnie delikatnie rozgniatamy owoce i zasypujemy je cukrem. Po dokładnym wymieszaniu składników zakręcamy słoik i odstawiamy na trzy tygodni w średnio nasłonecznionym miejscu.

Składniki powinno się raz dziennie ze sobą wymieszać. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, syrop filtrujemy przy użyciu gazy. Owoce wyrzucamy, a słodką miksturę mieszamy z alkoholem, który wcześniej przygotowaliśmy. Nalewkę dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek.

Po trzech miesiącach możemy śmiało skorzystać ze smakowych i prozdrowotnych walorów czereśniówki. Dzienna dawka, której nie należy przekraczać wynosi 45-50 ml.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić