Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Redukuje stan zapalny. Chroni mózg przed nagłym udarem

47

Nie od dzisiaj wiadomo, że niewłaściwa dieta przyczynia się do rozwoju wielu poważnych chorób. Jeżeli chcemy uniknąć problemów zdrowotnych, powinniśmy włączyć do codziennego menu zdrowe produkty spożywcze. Jednym z nich jest sok z pomarańczy, który może uchronić nas przed udarem mózgu.

Redukuje stan zapalny. Chroni mózg przed nagłym udarem
Bottle of orange juice in the refrigerato Bottle of orange juice in the refrigerato. Prasert Krainukul (Chainfoto24@gmail.com)

Zdaniem dr Carrie Ruxton stała obecność soku pomarańczowego w codziennym jadłospisie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu nawet o 20 procent. Ekspertka żywieniowa twierdzi, że regularne sięganie po nektar wyciśnięty ze świeżych pomarańczy wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Swoje właściwości napój zawdzięcza głównie zawartości polifenoli i potasu.

"Badania kliniczne pokazują, że polifenole z soków owocowych, takie jak hesperydyna zawarta w soku pomarańczowym lub antocyjany z soków jagodowych – działają rozluźniająco na naczynia krwionośne poprzez regulację czynników odpowiedzialnych za stany zapalne i stres oksydacyjny" - wyjaśniła dr Ruxton podczas rozmowy z Express.co.uk.

Pamiętajmy, że tego rodzaju właściwości prozdrowotne wykazuje tylko sok w 100 proc. z pomarańczy. Dr Ruxton zaleca spożywanie przynajmniej 150 ml tego napoju każdego dnia.

Wprawdzie wynik niektórych badań wykazują, że można pić nawet 500 ml soku z tych cytrusów w ciągu dnia. Znajdują się w nim jednak naturalne cukry i kalorie, więc wypicie jednej szklanki będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem. Zdaniem dietetyczki warto łączyć spożywanie soku z jedzeniem posiłków. W ten sposób zredukujemy jego szkodliwy wpływ na szkliwo naszych zębów i zwiększymy wchłanianie cennego żelaza do organizmu.

Poza regularnym sięganiem po nektar pomarańczowy i inne zdrowe produkty nie zapominajmy o odstawieniu używek i regularnej aktywności fizycznej. Żeby obniżyć ryzyko udaru, należy również dbać o prawidłową wagę, unikać żywności o dużej zawartości soli, a także jeść więcej warzyw i owoców.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić