Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGA
|

Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety

26
Podziel się:

O rybach powszechnie wiadomo, że są źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Niestety, niewiele osób wie, że nie wszystkie gatunki są w pełni korzystne dla organizmu człowieka. Wiele z nich może zawierać rakotwórcze metale ciężkie i rtęć. Których ryb należy unikać?

Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety
(Getty Images)

Dioksyny i metale ciężkie w rybach

Zakład Chemii Żywności i Środowiska Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni przy współpracy z innymi instytucjami określił, że w polskich rybach morskich znajduje się wiele dioksyn i ich pochodnych, a także metali ciężkich, głównie rtęci.

Dioksyny to nic innego jak substancje chemiczne, które są skutkami ubocznymi działań przemysłowych. Zbierają się głównie w tłuszczu ryb. Mogą one wywoływać m.in. nowotwory, bezpłodność, choroby wątroby.

Badania wykazują, że czasem nawet mała ilość rtęci jest w stanie uszkodzić płód albo zaszkodzić karmionemu piersią dziecku. U dorosłych duże stężenie tego pierwiastka może z kolei spowodować uszkodzenie mózgu, wątroby i nerek. Rtęć jest także rakotwórcza.

Jakich ryb unikać?

Według naukowców, w każdej rybie znajdują się śladowe ilości rtęci i dioksyn. W polskich rybach można ich najwięcej znaleźć w pandze, rybie maślanej, tilapii, tuńczyku, okoniu, płotce, dorszu i węgorzu.

Panga

Szczególną uwagę należy zwrócić na pangę. Jest to jedna z najczęściej kupowanych ryb mrożonych. Pochodzi głównie z hodowli wietnamskich. O warunkach panujących w takich hodowlach mówi się na całym świecie.

Ryby są tam trzymane w dużym zagęszczeniu, często chorują i wzajemnie zarażają się bakteriami i pasożytami. Karmi się je np. granulkami z mączki rybnej lub ekstraktem z soi, podaje się hormony, antybiotyki i środki bakteriobójcze. W ich składzie znajdują się duże ilości związków chemicznych, np. dioksyny, dieldryny, PCB, aldryny i toksafen.

Tilapia

Tilapia, to podobnie jak panga, ryba hodowana, pochodząca głównie ze sztucznie stworzonych chińskich hodowli. Odradzana jest głównie alergikom i osobom z problemami sercowymi. Sumy znajdujące się w polskich supermarketach również najczęściej pochodzą z hodowli znajdujących się w Azji.

Łosoś i szczupak

Podobny problem pojawia się, jeśli chodzi o łososia. Faktycznie, jest to jedna z najbardziej wartościowych ryb. Jednak odmiana hodowlana posiada od 15 do 34 proc. tłuszczu, a dziki zaledwie 5-7 proc. (a to właśnie tłuszcz magazynuje najwięcej toksyn). Szczupak to z kolei ryba, która ma w sobie najwięcej rtęci. Wszystko dlatego, że znajduje się u szczytu łańcucha pokarmowego.

Ryby, które warto spożywać, to pstrąg, śledź, łosoś dziki i makrela atlantycka. Mają one dużą wartość odżywczą, a jednocześnie zawierają mało substancji toksycznych. Ryby o umiarkowanej wartości odżywczej to dorsz atlantycki, karp oraz mintaj. Są bogate w kwasy Omega-3, jod, białko oraz fosfor.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(26)
cywilizacja
8 miesięcy temu
Oczywiste jest, że katastrofa elektrowni jądrowej w Japonii też skaziła rybki i inne stworzenia w środowisku wodnym i to porządnie ! Następne pokolenia stworzeń morskich będą ewoluowały i... ? Przypomnę ,że jeszcze 25 lat po wybuchu w Czarnobylu nie było można tam przebywać. Dziś, ale dopiero 34 lata po wybuchu Rosjanie powoli zasiedlają te najdalsze strefy, zresztą nielegalnie. Teflon, to rak. Plastik w oceanach to... Przedawkowane opryski na polach to rak. Cytrusy z przekroczonymi 100-krotnie limitami utrwalaczy na niedojrzewanie w kilkutygodniowym transporcie... Teraz ryby... Jak sądzisz :czy stworzone przez człowieka choroby cywilizacyjne wyniszczą ludzkość wcześniej niż uderzy jakakolwiek kometa w naszą Ziemię ?
Troja
8 miesięcy temu
Nikt nie mowi jakie jądrowe próby Przeprowadzane są pod wodami oceanów i mórz więc rybki są nafaszerowane jak złoto. A laboratoria podwodne na Antarktydzie ????? O tym też niewielu wie. Och naiwni są ludzie i tak ich złapał materializm w sidła że nie interesują się w ogóle pewnymi sprawami.
nachujmitacha...
8 miesięcy temu
Ogólnie życie też jest trujące. Umrzemy wszyscy.
Ola
9 miesięcy temu
Kurcze nie wiedziałam,ze panga,tuńczyk czy tilapia to polskie ryby
Ola
rok temu
Dlaczego nie ma informacji przy cenie ryb tak jak na papierosach, że poszczegòlne ryby są szkodliwe?
Elka
rok temu
Pozostała nam już tylko wizyta w zakladzie pogrzebowym, tam wybór trumny lub urny, a następnie zagłodzić się na śmierć🤔 jedzenie skażone, napoje zatrute konserwantami, teraz to nawet życie szkodzi🙊🙊🙊
Lila
rok temu
Strach się bać 😱
grazka
rok temu
dziękuję za informacje.pozdrawiam
pozdrawiam
rok temu
Najlepsze to są ryby w smażalniach latem nad morzem. Objadam się pangą prosto z kutra albo makrelą (tez z kutra).
Wędkarz
rok temu
Za tak głupie artykuły powinno się wtrącać do lochu. Żenada.
BBB
rok temu
Szczupak? a to ciekawe, ryba której się nie hoduje
Kinley
rok temu
Pstrągi tez są hodowlane i pędzone na antybiotykach jak łososie norweskie także czemu zdrowe ?
Maja
rok temu
Akurat panga, tilapia i łosoś to polskie ryby ! Co za nonsens !
Cmk
rok temu
Czy hodowlane ryby są zdrowe ? . Raczej nie. Zresztą środowisko zatrute to i ryby zatrute ...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić