o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
KGA
|

Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety

31
Podziel się

O rybach powszechnie wiadomo, że są źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Niestety, niewiele osób wie, że nie wszystkie gatunki są w pełni korzystne dla organizmu człowieka. Wiele z nich może zawierać rakotwórcze metale ciężkie i rtęć. Których ryb należy unikać?

Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety
(Getty Images)
bDKkRsKt

Dioksyny i metale ciężkie w rybach

Zakład Chemii Żywności i Środowiska Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni przy współpracy z innymi instytucjami określił, że w polskich rybach morskich znajduje się wiele dioksyn i ich pochodnych, a także metali ciężkich, głównie rtęci.

Dioksyny to nic innego jak substancje chemiczne, które są skutkami ubocznymi działań przemysłowych. Zbierają się głównie w tłuszczu ryb. Mogą one wywoływać m.in. nowotwory, bezpłodność, choroby wątroby.

bDKkRsKv

Badania wykazują, że czasem nawet mała ilość rtęci jest w stanie uszkodzić płód albo zaszkodzić karmionemu piersią dziecku. U dorosłych duże stężenie tego pierwiastka może z kolei spowodować uszkodzenie mózgu, wątroby i nerek. Rtęć jest także rakotwórcza.

Jakich ryb unikać?

Według naukowców, w każdej rybie znajdują się śladowe ilości rtęci i dioksyn. W polskich rybach można ich najwięcej znaleźć w pandze, rybie maślanej, tilapii, tuńczyku, okoniu, płotce, dorszu i węgorzu.

Panga

Szczególną uwagę należy zwrócić na pangę. Jest to jedna z najczęściej kupowanych ryb mrożonych. Pochodzi głównie z hodowli wietnamskich. O warunkach panujących w takich hodowlach mówi się na całym świecie.

bDKkRsKB

Ryby są tam trzymane w dużym zagęszczeniu, często chorują i wzajemnie zarażają się bakteriami i pasożytami. Karmi się je np. granulkami z mączki rybnej lub ekstraktem z soi, podaje się hormony, antybiotyki i środki bakteriobójcze. W ich składzie znajdują się duże ilości związków chemicznych, np. dioksyny, dieldryny, PCB, aldryny i toksafen.

Tilapia

Tilapia, to podobnie jak panga, ryba hodowana, pochodząca głównie ze sztucznie stworzonych chińskich hodowli. Odradzana jest głównie alergikom i osobom z problemami sercowymi. Sumy znajdujące się w polskich supermarketach również najczęściej pochodzą z hodowli znajdujących się w Azji.

Łosoś i szczupak

Podobny problem pojawia się, jeśli chodzi o łososia. Faktycznie, jest to jedna z najbardziej wartościowych ryb. Jednak odmiana hodowlana posiada od 15 do 34 proc. tłuszczu, a dziki zaledwie 5-7 proc. (a to właśnie tłuszcz magazynuje najwięcej toksyn). Szczupak to z kolei ryba, która ma w sobie najwięcej rtęci. Wszystko dlatego, że znajduje się u szczytu łańcucha pokarmowego.

bDKkRsKC

Ryby, które warto spożywać, to pstrąg, śledź, łosoś dziki i makrela atlantycka. Mają one dużą wartość odżywczą, a jednocześnie zawierają mało substancji toksycznych. Ryby o umiarkowanej wartości odżywczej to dorsz atlantycki, karp oraz mintaj. Są bogate w kwasy Omega-3, jod, białko oraz fosfor.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDKkRsKW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(31)
Domo
miesiąc temu
Skoro w pandze z Wietnamu jest tyle syfu to dlaczego można ją importować do Polski?
czesio
miesiąc temu
Najlepiej nic nie jeść.Wtedy będziemy zdrowi.
Smakosz
miesiąc temu
W Polskich rybach pandze, tilapii, rybie maślanej, tuńczyki, a od kiedy to są Polskie ryby !?
bDKkRsKX
dzień na o2
miesiąc temu
tylko dziś na o2 dowiedziałam się, że szkodzi nam olej palmowy, mięso, ryby i cukier. A jak nas swędzi skóra możemy mieć cukrzycę, raka lub pasożyty. Każdego dnia pojawia się nowa mutacja koronawirusa! ...ale nawet jakby to nas nie zabije, to właśnie zmierza w kierunku Ziemi straszliwy meteor, roztopiły się ostatnie lody na biegunach, a z dżungli wyskoczyła nowa zaraza.
Ironic
miesiąc temu
Zastanawia mnie jedno. Ryby magazynuja rtec a ludzie nie?my jestesmy na szczycie lancucha i zyjemy kilkadziesiat lat. Powinnismy zgodnie z ta logika byc jednym wielkim zbiorowiskiem toksyn i rteci a nasze ciala powinny miec karteczke biohazard i byc spalane w cementowniach lub wszedzie tam gdzie jest z poltora tysiaca stopni. Skoro bidna dwu lub trzyletnia rybka tyle wchlania to ile my przez kilkadziesiat lat?
Najnowsze komentarze (31)
GOŚĆ
4 tyg. temu
Najlepiej to jeść szczaw i mirabelki rekomendowane kiedyś przez posła RP. TYLKO CZY ABY ONE NIE ZASZKODZIŁY POSŁOM.
Śmierdzący
miesiąc temu
Nie nie nie dobra niedługo będziemy jeść ludzi... No chyba że ludzie też są zatróci no tak brzeciesz jest Covid-19 no przepraszam są hahahaha
To ważne!!!!
miesiąc temu
Należy wiedzieć o rosnącej ilości histaminy w każdej rybie, gdy nie zostanie od razu wypatroszona po złowieniu. Wiele osób nawet nie ma pojęcia, a lekarze ich oszukują, bo zataili przed pacjentami fakt, że żywność dzieli się na tę z niska ilością histaminy i na tę z wysoką ilością histaminy. Ryba tuż po złowieniu i natychmiast wypatroszona w ogóle nie ma w sobie histaminy. Za to te z masowych połowów, gdy leżą na kupie mają coraz więcej histaminy w sobie. Teraz wiele osób ma problemy z ilością enzymu DAO rozkładającego histaminę z żywności, bo jest to drugi rodzaj histaminy oprócz tej od prawdziwej alergii i z układu immunologicznego i wcale nie mają ani alergii, ani nietolerancji pokarmowej. Ale nietolerancje histaminy! Wówczas mogą jeść całkowicie świeże ryby bez problemu! A testy nietolerancji pokarmowej pokazują nieprawdę, bo reakcje jak przy alergii zależą tu od ilości spożytej histaminy w ogóle z żywności różnego rodzaju, a nie od rodzaju żywności. O tym niech media zaczną pisać, bo lekarze nas oszukują!!!!
Karp.
miesiąc temu
Najbardziej toksyczny jest szczupak morski z zatoki puckiej
Rybka
miesiąc temu
No jak to. Przecież pisaleś redaktorzyno, że ryby i dieta srodziemnomorska są zdrowe. Czas zmienić zajęcie.
Ola
miesiąc temu
Dlaczego nie ma informacji przy cenie ryb tak jak na papierosach, że poszczegòlne ryby są szkodliwe?
Elka
miesiąc temu
Pozostała nam już tylko wizyta w zakladzie pogrzebowym, tam wybór trumny lub urny, a następnie zagłodzić się na śmierć🤔 jedzenie skażone, napoje zatrute konserwantami, teraz to nawet życie szkodzi🙊🙊🙊
Ada
miesiąc temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii naprawdę warto!
bDKkRsKP
Lila
miesiąc temu
Strach się bać 😱
grazka
miesiąc temu
dziękuję za informacje.pozdrawiam
Mimi
miesiąc temu
Jak chcecie dobrze i zdrowo się żywić to zapraszam do biedronki Lidla itd polecam mięsko naszpikowane zagęszczacza mi konserwantami z bardzo długim terminem do spożycia po ugotowanie polecam z wywaru ugotować rosołek oraz kiełbaski w której jest łój kopytka upierzenie wnętrzności sierść itd smacznego życzę!!!!!!!!
pozdrawiam
miesiąc temu
Najlepsze to są ryby w smażalniach latem nad morzem. Objadam się pangą prosto z kutra albo makrelą (tez z kutra).
Mery
miesiąc temu
Może ktoś zna jakieś produkty , owoce , warzywa , mięso itp . Które nie szkodzą ????!!! Chętnie się na nie przerzucę , ale obawiam się że wtedy musiałabym odżywiać się samym powietrzem .... ale powietrze też zatrute .....
Wędkarz
miesiąc temu
Za tak głupie artykuły powinno się wtrącać do lochu. Żenada.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić