Kamil S. Sikora| 

Sekret długowieczności. Może wydłużyć życie nawet o dekadę

73

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Szczególnie szkodliwa jest tzw. dieta zachodnia, która przyczynia się do rozwoju wielu niebezpiecznych schorzeń. Wynik najnowszych badań potwierdziły, że zrezygnowanie z tego jadłospisu może przedłużyć życie nawet o 13 lat. Dlatego warto to zrobić jak najszybciej.

Sekret długowieczności. Może wydłużyć życie nawet o dekadę
Rośliny strączkowe zapobiegają chorobom i mogą wydłużyć nasze życie (Licencjodawca, celsopupo)

Jak wynika z badań statystycznych, niewłaściwa dieta jest odpowiedzialna za 11 milionów przedwczesnych zgonów na całym świecie. Ta informacja została opublikowana w czasopiśmie medycznym "PLOS Medicine".

Naukowcy z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii przeanalizowali codzienny jadłospis typowego mieszkańca Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Jak się okazuje, tzw. dieta zachodnia nie zawiera cennych dla organizmu roślin strączkowych czy orzechów. Brakuje w niej również odpowiedniej ilości owoców i warzyw. Poza tym znajdziemy w niej znaczne ilości napojów z dodatkiem cukru, czerwone mięso, wysokoprzetworzone produkty, nadmiar nabiału i rafinowane węglowodany.

Taki sposób odżywiania podnosi ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie, nowotworów, nadwagi, otyłości cukrzycy oraz chorób tarczycy, jelit i układu sercowo-naczyniowego. Zdaniem naukowców radykalna zmiana niezdrowych przyzwyczajeń żywieniowych jest w stanie przedłużyć życie nawet o ponad dekadę. W tym powinniśmy ograniczyć do minimum spożywanie wcześniej wspomnianych produktów i włączyć do menu większą ilość warzyw, owoców, ryb, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych i orzechów.

Z badań przeprowadzonych przez norweskich naukowców wynika, że 20-latek, który zmodyfikuje swoją dietę, może żyć dłużej aż o 13 lat. Warto to zrobić mając nawet 60 lat. Według ich obliczeń w ten sposób można wydłużyć życie o 8-9 lat.

Nawet gdyby 20-latek zwiększył spożycie z 0 g roślin strączkowych dziennie do 200 g dziennie (odpowiednik jednej dużej miski zupy z soczewicy) mógłby żyć prawie dwa i pół roku dłużej - stwierdzili eksperci.

Badacze stworzyli nawet specjalny kalkulator online o nazwie Food4HealthyLife, dzięki któremu możemy łatwo sprawdzić jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą przejście na odpowiednią dietę.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić