Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Główny winowajca raka jelit. "Polacy niestety uwielbiają"

110
Podziel się:

Lekarze i eksperci żywieniowi od dawna ostrzegają, że niewłaściwa dieta w rezultacie prowadzi do rozwoju wielu poważnych chorób. Dotyczy to zwłaszcza regularnego sięgania po czerwone mięso, produkty wysokoprzetworzone i żywność bogatą w cukier. Wyniki najnowszych badań udowodniły, że taki jadłospis podnosi ryzyko nowotworu jelita grubego nawet o 90 proc.

Główny winowajca raka jelit. "Polacy niestety uwielbiają"
Nie tylko mięso przyczynia się do raka jelit (Licencjodawca, ©2021 Wayne E Wilson)

Amerykańscy naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie dowiedli, że codzienna dieta oparta na przetworzonym i czerwonym mięsie oraz rafinowanych węglowodanach wpływa niekorzystnie na nasze jelita. Regularne sięganie po tego typu produkty przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w jelitach i zaburza ich mikroflorę, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w jelicie grubym aż o 90 proc.

Swoje spostrzeżenia naukowcy oparli na wynikach dwóch badań, podczas których przez 30 lat pod obserwacją przebywało ok. 180 tys. osób będących w przedziale wiekowym od 30 do 75 lat. W badaniach były brane pod uwagę takie czynniki jak: sposób odżywiania, picie alkoholu, palenie papierosów, predyspozycje genetyczne, współczynnik aktywności fizycznej i obecność bakterii E.coli.

- Czynniki genetyczne odpowiadają tylko za pięć do 10 proc. przypadków raka jelita grubego, reszta zależy od nas. Niestety wzrost zachorowań u coraz młodszych pacjentów pokazuje, że wciąż nie zdajemy sobie sprawy ze skutków nieprawidłowego odżywiania - podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie dr n.med. Przemysław Zając z oddziału gastroenterologii szpitala wojskowego w Lublinie.

Z badań statystycznych wynika, że w ciągu roku w naszym kraju diagnozuje się 20 tys. nowych przypadków zachorowania na nowotwór jelita grubego. Niestety ten rodzaj raka często przez długi czas nie daje charakterystycznych symptomów, więc chorych może być znacznie więcej. Poza tym to schorzenie dotyka coraz młodsze osoby.

- Najważniejsza zasada to ograniczenie czerwonego mięsa, które Polacy niestety uwielbiają i jedzą w nadmiarze. Jeśli jemy mięso, wybierajmy ryby, które są źródłem niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych - zwraca uwagę lekarz.

Dr Zając ostrzega, że pośrednią i bezpośrednią przyczyną rozwoju raka jelita grubego jest spożywanie słodyczy, napojów słodzonych, czerwonego mięsa, żywności wysokoprzetworzonej i produktów typu fast food. Wspomniane produkty zawierają sporo soli, nasycone tłuszcze, cukry proste, nadmierne ilości selenu, środki konserwujące.

- To puste kalorie, które nie dostarczają organizmowi wartości odżywczych, a mogą mu poważnie zaszkodzić, zaburzając równowagę mikroflory jelitowej, czego konsekwencją jest rozwój nowotworu - ostrzega ekspert.

Dlatego należy z nich zrezygnować i włączyć do diety żywność bogatą w błonnik, tłuste ryby morskie, owoce i warzywa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(110)
Anna
2 miesiące temu
Królowa Elżbieta jadła codziennie mięso i słodycze, cztery razy dziennie piła alkohol i żyła 96 lat. Sami o tym piszecie w swoich artykułach.
j.g
3 miesiące temu
Nie ma już rzeczy zdrowych.Jemy tablicę Mendelejewa.Wszystko konserwowane w aluminium albo plastikach.
Ika
4 miesiące temu
Hallo hallo ryby jeść as które ryby j aż k to wszystko j we st zatrute chyba aż ktoś nie wie co pisze
Płemieł
4 miesiące temu
Dieta dla Polaków to miska ryżu i kompot z mirabelek a w niedzielę szczawiowa z połową jajka .
Victoria Blue...
4 miesiące temu
Bo przecież koncerny farmaceutyczne muszą na czymś zarabiać.Tak więc dopuszczanie do sprzedaży produktów z dużą ilością chemii ma swoje uzasadnienie.Już nawet suplementy kupowane w aptekach bywają wycofywane, bo okazują się być szkodliwe.Bo przecież zdrowy pacjent, to martwy pacjent,nieoplacalny. Żyjemy w czasach, gdzie dla pieniądza ludzie zrobią dosłownie wszystko, nawet dopuszczą do sprzedaży towary, które potem niby są szkodliwe, a nawet toksyczne.Gdzie badania naukowe i kontrola jakosci???
Norbi
4 miesiące temu
Panie Kamilu jedzenie mięsa i tłuszczy i warzyw to jak najbardziej dobra sprawa mówią o tym najnowsze badania . A co do jedzenia przetworzonego i z dużą zawartością węglowodanów to tu jest największy problem i to ludźią się wmawia np. Jedz często np. przekąski to jest obłęd . A na marginesie proszę podawać z jakich źródeł pan korzysta .
swagieroski
4 miesiące temu
Hmm może żenada zdrowotna będzie lepsza od tego artykułu
Eremita
4 miesiące temu
ten artykuł ma na celu działanie na pidświadomośc ludzi by niejedli mięsa /prezes obniżenie produkcji howu bydła/ horujenemy spowodu chemii nawozy w roślinach pasze woda to odbija się na nas to celowe działania by obniżyć populację ludności na na globie
Emeryt
4 miesiące temu
Słyszę starą śpiewkę o zdrowych rybach.Zdrowe to były 50 lat temu.Nawet na Grenlandii stwierdzono skarżone ryby, kiedyś wytwarzano leczniczy tran.
Jaion.
4 miesiące temu
Tak właśnie jest chemia chemię pogania. Tylko jakoś dziwnie mi z tym straszeniem ludzi ,rak jelita. To dlaczego dopuszczona jest chemia w tym mieście. Kurczaki jak bomby napompowane chemia mięso czerwone napompowane!!! Dlaczego ludzie kiedyś chodowali zwierzęta i jedli i nie było raka jelita?? Bo nie wino było karmić chemia jak dziś. Dlaczego ostrzykuje się kurczaki po wybiciu??!! Dlaczego dają na to zgodę??? Towar po kilku dniach leżakowania na półkach chłodniczych jest przetwarzany z ziołami dla człowieka. To znaczy że cała winę ponosi tylko i wyłącznie sanepid .który zapowiada swoje wizyty aby ukryć cały bałagan Polski.
Babcia
4 miesiące temu
Jedz rtęć bo nasze ryby to świństwo z rtecia
Emerytka70
4 miesiące temu
W każdym pakowanym mięsie jest woreczek nasączony chemia w żadnym sklepie nie kupi sie dobrej świeżej zywnosci. Chemia chemią zarasta
Bolo
4 miesiące temu
Wszędzie chemia i Marnotrawstwo żywności poprzez nadmiar chemicznej żywności. W powietrzu chemia!, w wodzie chemia!, w ubraniach chemia!, w żywności chemia!, Jak tu być zdrowym
Ziarno
4 miesiące temu
Dlaczego biedronki, aldi itd nie mają stoisk że świeżą wędliną, mięsem. Wszystko pakowane z kilkumiesięcznymi terminami . Takie wlasnie produkty mają masę chemii. Wszystkie dziwne choroby,o których nikt wcześniej nie słyszał, biorą się z nadmiaru chemii w żywności- począwszy od ziarna.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić