Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Sekret długowieczności Japończyków. To dlatego żyją tak długo

178

Jaki jest sekret długowieczności i zdrowia mieszkańców Japonii? Odpowiedź na to pytanie jest prostsza, niż ci się wydaje – to japońska kuchnia, w której kryje się moc składników odżywczych, witamin i minerałów. Sprawdź, po które produkty szczególnie warto sięgnąć.

Sekret długowieczności Japończyków. To dlatego żyją tak długo
Umeboshi to japoński przysmak, który jest (Licencjodawca, ©2021 Yamada Yuko.)

Umeboshi

Umeboshi to kiszone morele o charakterystycznym słono-kwaśnym smaku. Zawierają takie cenne składniki jak: wapń, fosfor, żelazo, witamina A, C, E, witaminy z grupy B, błonnik, kwasy organiczne i przeciwutleniacze. Japońskie śliwki podnoszą odporność na infekcje, niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, cukrzycy i chorób serca, oczyszczają krew i redukują zbyt duże stężenie kwasów w organizmie.

Jagody goji

Od wielu wieków znajdują zastosowanie w chińskiej i japońskiej medycynie naturalnej. Wyniki badań, które opublikowano na łamach "Chinese Journal of Oncology", potwierdziły, że jagody goji wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe. Lipotropy obecne w tych owocach usprawniają pracę układu odpornościowego i pomagają obniżyć cholesterol. Jagody goji wpływają również pozytywnie na kondycję narządu wzroku i wspomagają proces odchudzania.

Dulse

W algach dulse znajdziemy m.in.: błonnik, przeciwutleniacze, cenne kwasy tłuszczowe, białko, witaminy i minerały. Włączając dulse do naszego codziennego menu, zmniejszymy ryzyko rozwoju szkorbutu, wzmocnimy nasz wzrok i odbudujemy florę bakteryjną jelit. Te czerwono-brązowe algi świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatki, zupy i zapiekanki.

Hijiki

Te popularne w Japonii czarne algi są bogatym źródłem magnezu, jodu, żelaza, wapnia, witaminy K i B2. Dzięki zawartości cennych elementów poprawiają kondycję włosów, kości i skóry, wzmacniają odporność, poprawiają samopoczucie i obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Sprawdzają się również przy leczeniu chorób tarczycy.

Kelp

Kelp to japońskie wodorosty, które usprawniają przemianę materii i proces trawienny, zwiększają odporność na wirusy i bakterie, redukują stres, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Pomagają również na schorzenia układu moczowo-płciowego i wykazują właściwości antynowotworowe. Można w nich znaleźć: żelazo, wapń, magnez, fosfor, witaminę A, C, D, E oraz witaminy z grupy B.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić