Angelika Karpińska| 

Japoński sekret długowieczności. Przepis za zupę, którą zajadają się w Azji

9

Miso to tradycyjna japońska zupa, która uznawana jest za sekret długowieczności. Japończycy cenią ją za walory smakowe i zdrowotne i jedzą ją niemal codziennie, nawet na śniadanie. Poniżej publikujemy przepis na te zdrowe i pożywne danie.

Japoński sekret długowieczności. Przepis za zupę, którą zajadają się w Azji
Zupa miso (Pixabay)

Składniki zupy miso zmieniają się w zależności od pory roku. Do jej przygotowania wykorzystuje się sezonowe warzywa i ryby. Podstawowym składnikiem tej zupy jest pasta sojowa miso. W Japonii miso gotowana jest na bazie bulionu dashi. W jej skład często wchodzą także takie składniki jak: grzyby, ziemniaki, wodorosty czy krewetki.

Przepis na zupę miso. Potrzebne składniki

  • bulion dashi (można zastąpić go bulionem warzywnym)
  • 3 łyżki pasty miso
  • 125 g tofu
  • makaron soba
  • garść grzybów shitake
  • 2 marchewki
  • por
  • cebula dymka
  • szczypiorek
  • sos sojowy do smaku

Przepis na zupę miso. Sposób przygotowania

  • Bulion zagotuj w garnku
  • Dodaj 3 łyżki pasty miso i mieszaj aż do rozpuszczenia
  • Dodaj pokrojone składniki: tofu, grzyby, marchew, pora i dymkę
  • Gotuj przez kilka minut
  • Osobno ugotuj makaron
  • Podawaj zupę z makaronem, ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem
  • Dodatkowo możesz dać do smaku sos sojowy

Zobacz także: Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić