Japoński sekret długowieczności. Przepis za zupę, którą zajadają się w Azji
Miso to tradycyjna japońska zupa, która uznawana jest za sekret długowieczności. Japończycy cenią ją za walory smakowe i zdrowotne i jedzą ją niemal codziennie, nawet na śniadanie. Poniżej publikujemy przepis na te zdrowe i pożywne danie.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Składniki zupy miso zmieniają się w zależności od pory roku. Do jej przygotowania wykorzystuje się sezonowe warzywa i ryby. Podstawowym składnikiem tej zupy jest pasta sojowa miso. W Japonii miso gotowana jest na bazie bulionu dashi. W jej skład często wchodzą także takie składniki jak: grzyby, ziemniaki, wodorosty czy krewetki.
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Przepis na zupę miso. Potrzebne składniki
- bulion dashi (można zastąpić go bulionem warzywnym)
- 3 łyżki pasty miso
- 125 g tofu
- makaron soba
- garść grzybów shitake
- 2 marchewki
- por
- cebula dymka
- szczypiorek
- sos sojowy do smaku
Przepis na zupę miso. Sposób przygotowania
- Bulion zagotuj w garnku
- Dodaj 3 łyżki pasty miso i mieszaj aż do rozpuszczenia
- Dodaj pokrojone składniki: tofu, grzyby, marchew, pora i dymkę
- Gotuj przez kilka minut
- Osobno ugotuj makaron
- Podawaj zupę z makaronem, ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem
- Dodatkowo możesz dać do smaku sos sojowy
Czytaj także: Przepis na falafel. Sposób na szybki obiad
Zobacz także: Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni
Źródło artykułu: o2pl