Milena Górecka| 

Siedlisko groźnych puryn. Lepiej nie jeść zbyt często

30

Chociaż ryby uznawane są za zdrowy element diety, to warto wiedzieć, że nie każdy może je jeść. Tu szczególną ostrożność muszą zachować osoby z dną moczanową czy alergią pokarmową. Ważne jest także to, jaki gatunek ryby wybieramy - unikajmy tych, które zawierają dużo puryn.

Siedlisko groźnych puryn. Lepiej nie jeść zbyt często
Ryby mogą zawierać puryny, które przyczyniają się do dny moczanowej (Licencjodawca, WULINGYUN)

Masz dnę moczanową

Dna moczanowa, będąca formą zapalenia stawów, jest spowodowana nadmiarem kwasu moczowego w organizmie, co często wynika z metabolizmu puryn – związków obecnych w wielu produktach spożywczych, w tym w niektórych gatunkach ryb.

Przykładami ryb o wysokiej zawartości puryn są na przykład karpie czy śledzie. Ich częste spożywanie może przyczynić się do zwiększenia poziomu kwasu moczowego i nasilenia objawów dny.

Z tego powodu osoby zmagające się z tą chorobą powinny ograniczyć spożycie tych ryb lub nawet całkowicie je wyeliminować z diety. Osobom cierpiącym na dnę moczanową zaleca się spożywanie ryb o niskiej zawartości puryn, aby uniknąć wzrostu poziomu kwasu moczowego w organizmie, co może wywołać ból i zapalenie stawów.

Warto zwrócić uwagę na łososia (choć zawiera umiarkowane ilości puryn, jest uważany za bezpieczniejszy wybór w porównaniu z innymi tłustymi rybami), pstrąga, tilapię, dorsza i mintaja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak odróżnić matiasy od innych śledzi?

Alergia na ryby

Alergie pokarmowe, w tym alergia na ryby, mogą rozwinąć się w każdym momencie życia. Mechanizm rozwoju alergii u osób starszych może być związany z różnymi czynnikami, w tym ze zmianami w układzie immunologicznym, ekspozycją na nowe alergeny, a także z innymi współistniejącymi schorzeniami i zmianami w sposobie funkcjonowania układu pokarmowego.

Osoby uczulone na ryby często reagują na wiele różnych gatunków. Możliwe jest jednak, że alergenem są białka specyficzne dla określonych ryb, co w rzadkich przypadkach pozwala na tolerowanie niektórych gatunków ryb przez alergików.

Alergia na ryby może manifestować się w różny sposób. Najczęstsze objawy to reakcje skórne (takie jak wysypka czy pokrzywka), problemy z układem pokarmowym (np. nudności, bóle brzucha, wymioty), a także objawy ze strony układu oddechowego (katar, trudności w oddychaniu, kaszel). W niektórych przypadkach alergia na ryby może prowadzić do anafilaksji, stanu zagrażającego życiu, wymagającego natychmiastowej interwencji medycznej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić