Pyszna, tania i bardzo zdrowa. Polacy coraz częściej ją wybierają
Dorsz czarny, znany również jako czarniak czy dorsz norweski, to ryba, która zasługuje na szczególną uwagę ze względu na swoje walory odżywcze. Coraz częściej pojawia się na polskich stołach - jest stosunkowo tania i łatwo dostępna w dyskontach spożywczych. Dlaczego warto ją uwzględnić podczas planowania obiadów na kolejny tydzień?
Składniki odżywcze dorsza czarnego
Dorsz czarny to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba ta zawiera także sporo selenu, magnezu, potasu i fosforu, a także witaminy z grupy B, w tym witaminę B12, oraz witaminę D. Co ważne, dorsz czarny charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i jest niskokaloryczny.
Zobacz także: Najlepsza polska ryba. Tania, zdrowa i bardzo smaczna
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dorsza czarnego
Selen
To nasz sprzymierzeniec w walce z infekcjami. Wspomaga odporność i chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Co więcej, chroni również przed chorobami serca i nowotworami oraz wspomaga pracę tarczycy.
Magnez
Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni, a także dla utrzymania równowagi elektrolitowej w organizmie. Zapobiega skurczom mięśni, łagodzi stres, wspomaga pracę serca, poprawia koncentrację.
Potas
Reguluje ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na pracę serca, redukując ryzyko chorób układu krążenia. Wspiera równowagę elektrolitową w organizmie, jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych i mięśniowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki
Fosfor
Wspomaga budowę i regenerację kości i zębów, wspiera produkcję energii w organizmie, jest ważny dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych.
Witaminy z grupy B
Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają nastrój, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wątroby, są kluczowe dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych
Witamina B12 pełni istotną funkcję m.in. w produkcji czerwonych krwinek.
Witamina D
Jest kluczowa dla zdrowia kości, ponieważ pomaga w przyswajaniu wapnia. Ponadto odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym, funkcji mięśniowej oraz regulacji nastroju. Wpływa na produkcję melatoniny, hormonu odpowiedzialnego za regulację rytmu dobowego.
Sposoby przyrządzania dorsza czarnego
Dorsza czarnego można przyrządzać na wiele sposobów - zarówno smażąc, grillując, piekąc, jak i gotując na parze. Jednym z popularnych sposobów przyrządzenia czarniaka jest pieczenie go w folii z dodatkiem cytryny, czosnku, masła i ziół, co podkreśla jego delikatny smak i sprawia, że mięso ryby jest soczyste i aromatyczne.