Milena Górecka| 

Najlepsza polska ryba. Tania, zdrowa i bardzo smaczna

58

Miętus to słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych, która na Mazurach uchodzi za lokalny przysmak. Ma białe mięso, jest niemal pozbawiona ości, a jej walory smakowe sprawiają, że zalicza się ją do "złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb". Miętus ceniony jest jednak nie tylko za smak i niską cenę, ale również za wartości odżywcze. Dlaczego warto go jeść?

Najlepsza polska ryba. Tania, zdrowa i bardzo smaczna
Miętus to bogactwo wartości odżywczych (Licencjodawca, Y.Gurevich)

Miętus — składniki odżywcze

Miętus (Lota lota) to słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych, która stanowi prawdziwe bogactwo składników odżywczych. W 100 g mięsa tej ryby znajdziemy około 19 g białka, kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA), witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12), a także minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.

Dlaczego miętus powinien być elementem naszej diety?

Spożywanie miętusa to inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie. Kluczową rolę odgrywa tu białko, będące fundamentem dla budowy i regeneracji mięśni, a także niezbędnym elementem prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Równie ważne są kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), które nie tylko obniżają poziom cholesterolu, ale również wspierają pracę mózgu, wpływając korzystnie na naszą koncentrację i pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Witamina A, obecna w miętusie, to gwarancja zdrowia naszych oczu, a witaminy z grupy B regulują produkcję hormonów oraz działanie poszczególnych układów, wpływając na naszą energię i witalność.

Selen to nasz sprzymierzeniec w walce z infekcjami, podobnie zresztą jak cynk, który — działając bakteriobójczo — wspomaga odporność i chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas to z kolei minerały, które są fundamentem dla zdrowia naszych kości i zębów, prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, produkcji energii i równowagi elektrolitowej.

Każdy ze składników odżywczych miętusa wspiera więc nasze zdrowie i samopoczucie.

Jak przyrządzić miętusa?

Miętusa można zjeść usmażonego w panierce (np. z dodatkiem ziemniaków i kapusty) albo upieczonego w mniej tradycyjny sposób (np. z dodatkiem pomarańczy, imbiru i sosu sojowego). Można ugotować go na parze, udusić z warzywami, podać w śmietanowym sosie. Ile gustów, tyle sposobów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić