Milena Górecka| 

Smakuje dobrze, ale zabija. Nawet wprawieni grzybiarze się mylą

15

Mykolodzy ostrzegają przed sinoblaszkiem trującym - grzybem podobnym do (jadalnych) czubajek kań i czubajek gwieździstych. W tym przypadku pomyłka na grzybobraniu może kosztować życie. Zwłaszcza że delikatny smak sinoblaszka trującego niczym nie ostrzega przed niebezpieczeństwem.

Smakuje dobrze, ale zabija. Nawet wprawieni grzybiarze się mylą
Sinoblaszek trujący jest bardzo trujący (Licencjodawca, xu wu)

Jak wygląda sinoblaszek trujący?

Sinoblaszek trujący - inaczej czubajka zieleniejąca lub czubajka zielonawa - prezentuje się dość niepozornie, dlatego niestety może nie wzbudzać podejrzeń. Jego kapelusz, o średnicy od 10 do 22 cm, początkowo ma kształt kulisty, by w miarę dojrzewania przybierać formę wypukłą, a później rozpościerać się jak parasol. Zewnętrzna powierzchnia kapelusza jest biaława lub kremowa, pokryta nieregularnymi łuskami w odcieniach beżu i brązu.

Najbardziej charakterystyczną cechą sinoblaszka trującego jest kolor hymenoforu. W młodości biały, z upływem czasu staje się coraz bardziej zielony.

Trzon tego grzyba jest dość wysoki - osiąga od 7 do nawet 20 cm - i lekko zwęża się ku górze. Wyróżniającym go elementem jest białawy pierścień z zielono-brązową obwódką oraz fakt, że trzon pozostaje pusty wewnątrz.

Media, reklama, zakupy- Twoja opinia jest dla nas ważna. Wypełnij ankietę i wypowiedz się już dziś.

Rozpoznawanie i potencjalne zagrożenia

Choć sinoblaszek trujący posiada łagodny smak, jest to grzyb o silnych właściwościach toksycznych. Spożycie go, zwłaszcza w większych ilościach, może prowadzić do poważnych, nawet śmiertelnych zatruć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jadalne grzyby w zimie. Pokazał, co udało mu się znaleźć w lesie

Objawy zatrucia manifestują się zwykle od 30 minut do dwóch godzin po spożyciu i są intensywne. Obejmują senność, wymioty, biegunkę (czasami z krwawieniem z jelit), niebieskie zabarwienie warg, języka oraz paznokci.

Postępowanie w przypadku zatrucia

Jeśli podejrzewasz, że doszło do zatrucia tym grzybem, kluczowe jest natychmiastowe działanie: nie czekanie na rozwój objawów (początkowo mogą wydawać się błahe), niezwłoczne wezwanie pomocy medycznej lub/i konsultacja z toksykologiem oraz zebranie ewentualnych resztek grzybów do celów identyfikacji.

Osoba, która spożyła niejadalnego grzyba, powinna się nawadniać. Nie powinno się prowokować u niej wymiotów (chyba że lekarz wskaże inaczej) ani podawać jej na własną rękę żadnych leków.

Wiedza o grzybach jest podstawą dla tych, którzy decydują się na ich zbieranie w lesie. Biorąc pod uwagę niebezpieczeństwa związane z pomyłkami w identyfikacji grzybów, zawsze zaleca się ostrożność i konsultację z ekspertem w przypadku wątpliwości. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić