Szlachetny przysmak. To najzdrowszy rodzaj mięsa

Do najchętniej spożywanych przez Polaków mięs drobiowych można zaliczyć: kurczaka, indyka, kaczkę czy gęś. Zdecydowanie rzadziej na naszych stołach pojawia się perliczka, a szkoda, bo jest powszechnie uznawana za jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych rodzajów mięsa. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.

Mięso z perliczki jest jednym z najzdrowszychMięso z perliczki jest jednym z najzdrowszych
Źródło zdjęć: © Getty Images | ad_foto

Perliczka to gatunek ptaka pochodzący z Afryki, który obecnie jest hodowany w niemal każdej części świata. Jej ciemne, soczyste i aromatyczne mięso ma piżmowy aromat i smakiem przypomina drób w połączeniu z delikatną nutą dziczyzny. Jest łatwe w przygotowaniu i z powodzeniem można je łączyć z żurawiną i różnego rodzaju warzywami, leśnymi grzybami, rozmarynem, tymiankiem, duszonymi jabłkami, a także ze świeżą pomarańczą, cytryną lub mandarynką.

Ten szlachetny gatunek drobiu poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Wykwintne mięso perliczki zawiera m.in.: znaczne ilości wysokogatunkowego białka, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Dzięki obecności cennych składników wzmacnia mięśnie, wpływa korzystnie na nasze samopoczucie, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze, usprawnia pracę układu nerwowego, a także wpływa korzystnie na kondycję zdrowotną naszych kości i zębów.

Poza tym mięso perlicze jest prawie dwa razy chudsze niż mięso z kurczaka. Znajdziemy w nim niewielkie ilości tłuszczu i jest produktem niskokalorycznym, więc sięgając po potrawę z perliczki, nie musimy się obawiać o nadprogramowe kilogramy. Z tego względu ten produkt mięsny doskonale sprawdzi się jako element diety niskotłuszczowej i wysokobiałkowej.

Zdaniem ekspertów żywieniowych i lekarzy powinny go włączyć do swojego codziennego jadłospisu zwłaszcza osoby borykające się z nadwagą, otyłością i cukrzycą.

Nie tylko mięso, ale także jaja perliczki są bardzo smaczne i wpływają pozytywnie na naszą kondycję zdrowotną. Zawierają o 50 proc. więcej witaminy A, niż jajka znoszone przez kury. Ponadto znajdziemy w nich witaminę D3 i E oraz wysoką zawartość karotenoidów.

Wybrane dla Ciebie
Katastrofalne skutki cyklonu na rajskiej wyspie. Wciąż szukają 214 osób
Katastrofalne skutki cyklonu na rajskiej wyspie. Wciąż szukają 214 osób
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan