Szlachetny przysmak. To najzdrowszy rodzaj mięsa

Do najchętniej spożywanych przez Polaków mięs drobiowych można zaliczyć: kurczaka, indyka, kaczkę czy gęś. Zdecydowanie rzadziej na naszych stołach pojawia się perliczka, a szkoda, bo jest powszechnie uznawana za jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych rodzajów mięsa. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.

Szlachetny przysmak. To najzdrowszy rodzaj mięsaMięso z perliczki jest jednym z najzdrowszych
Źródło zdjęć: © Getty Images | ad_foto
8

Perliczka to gatunek ptaka pochodzący z Afryki, który obecnie jest hodowany w niemal każdej części świata. Jej ciemne, soczyste i aromatyczne mięso ma piżmowy aromat i smakiem przypomina drób w połączeniu z delikatną nutą dziczyzny. Jest łatwe w przygotowaniu i z powodzeniem można je łączyć z żurawiną i różnego rodzaju warzywami, leśnymi grzybami, rozmarynem, tymiankiem, duszonymi jabłkami, a także ze świeżą pomarańczą, cytryną lub mandarynką.

Ten szlachetny gatunek drobiu poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Wykwintne mięso perliczki zawiera m.in.: znaczne ilości wysokogatunkowego białka, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Dzięki obecności cennych składników wzmacnia mięśnie, wpływa korzystnie na nasze samopoczucie, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze, usprawnia pracę układu nerwowego, a także wpływa korzystnie na kondycję zdrowotną naszych kości i zębów.

Poza tym mięso perlicze jest prawie dwa razy chudsze niż mięso z kurczaka. Znajdziemy w nim niewielkie ilości tłuszczu i jest produktem niskokalorycznym, więc sięgając po potrawę z perliczki, nie musimy się obawiać o nadprogramowe kilogramy. Z tego względu ten produkt mięsny doskonale sprawdzi się jako element diety niskotłuszczowej i wysokobiałkowej.

Zdaniem ekspertów żywieniowych i lekarzy powinny go włączyć do swojego codziennego jadłospisu zwłaszcza osoby borykające się z nadwagą, otyłością i cukrzycą.

Nie tylko mięso, ale także jaja perliczki są bardzo smaczne i wpływają pozytywnie na naszą kondycję zdrowotną. Zawierają o 50 proc. więcej witaminy A, niż jajka znoszone przez kury. Ponadto znajdziemy w nich witaminę D3 i E oraz wysoką zawartość karotenoidów.

Wybrane dla Ciebie

Niecodzienny widok przy urnach. Tak ozdobili lokal wyborczy
Niecodzienny widok przy urnach. Tak ozdobili lokal wyborczy
Stanowski mówił, że ukradnie kartę do głosowania. Wiadomo, co zrobił
Stanowski mówił, że ukradnie kartę do głosowania. Wiadomo, co zrobił
Polacy zagłosują na tej wyspie. Po raz pierwszy w historii
Polacy zagłosują na tej wyspie. Po raz pierwszy w historii
"Ryba bez twarzy". To było pierwsze spotkanie od 150 lat
"Ryba bez twarzy". To było pierwsze spotkanie od 150 lat
Dramat w lokalu wyborczym w Szczecinie. Nie żyje kobieta
Dramat w lokalu wyborczym w Szczecinie. Nie żyje kobieta
Wybory prezydenckie. PKW pierwszy raz zabrała głos
Wybory prezydenckie. PKW pierwszy raz zabrała głos
Jan Tomaszewski w szpitalu. "Wciąż nie jest dobrze"
Jan Tomaszewski w szpitalu. "Wciąż nie jest dobrze"
Tłumy w Watykanie. Papież Leon XIV pozdrawiał wiernych z papamobile
Tłumy w Watykanie. Papież Leon XIV pozdrawiał wiernych z papamobile
Imprezę nagle przerwano. Śmierć w białostockim klubie nocnym
Imprezę nagle przerwano. Śmierć w białostockim klubie nocnym
Nagranie z Rosji. Pokazali zdjęcia z satelity. Ten widok mówi wszystko
Nagranie z Rosji. Pokazali zdjęcia z satelity. Ten widok mówi wszystko
Oddał głos w sobotę. "Wybory prezydenckie już trwają"
Oddał głos w sobotę. "Wybory prezydenckie już trwają"
Bił seniora kijem. Polak siał postrach na ulicy. Doniesienia z Włoch
Bił seniora kijem. Polak siał postrach na ulicy. Doniesienia z Włoch